fredag 20 februari 2009

Hangötidningen nu ännu mera sällan

Svenska YLE:

Hangötidningen som idag är Hangös enda "egna" tidning måste skära ner på grund av trängd ekonomi. Från att ha utkommit två dagar i veckan, kommer man framöver att ge ut endast ett nummer per vecka.

Michael Nurmi är VD på Lindan Group som ger ut Hangötidningen. Han säger att de två senaste årens bokslut har varit ordentligt på minus. Det beror dels på höga personal- och distributionskostnader. Av någon anledning är det 25 procent dyrare att distribuera en tidning i Hangö än på många andra håll, säger Nurmi. Man har inte heller lyckats värva prenumeranter i tillräcklig utsträckning. Idag har tidningen cirka 2 000 prenumeranter trots att det finns ungefär 5 000 hushåll i Hangö.

Genom att koncentrera sig på ett nummer per vecka vill Hangötidningen nu försöka göra sig intressantare för läsarna. Samtidigt får man ner prenumerationskostnaderna som förväntas göra det attraktivare för fritidsboende att beställa hem Hangötidningen.

Hangötidningen grundades 1890 och har idag sex anställda plus några frilansare. På tidningen har det förts samtal om att inbesparingar måste göras, men regelrätta samarbetsförhandlingar har inte startats. Bland personalen upplever man nu en uppgiven stämning.

Hangötidningen kompletterar:

- Tvådagarsutgivningen har inneburit ett stort tryck på en del av personalen. Man har sett sig tvungen att arbeta övertid på veckoslut för att fylla två tidningar i veckan med redaktionellt material.

Priset på HT sjunker nu: en fortlöpande prenumeration kostar 39 euro. De som har betalat sin prenumeration för hela innevarande år kompenseras, utan att själva behöva vidta åtgärder, med att få tidningen gratis nästa år.

Ryska kyrkoskolan

I tidningen Hangö, 20 februari 1896, lär jag mig nya saker om det lokal utbudet på undervisning:

Ryska kyrkoskolan i Hangö är föremål för en korrespondens till Now. Wr.
Skolan, med hwilken en asyl för barn till fattiga , utom Hangö bosatta "rättrogna karelare" är förenad, öppnades på senhösten 1895 och räknar nu 14, enligt N. Wr:s uppgift nästan uteslutande swenska- och finskatalande pupiller - ett antal, som bladet nästa år hppas se fördubbladt.

N. Wr. uttalar den förhoppning att det unga karelska släktet i Hangö riktigt snart måtte lära sig ryska och så med förenade krafter hjälpas åt att förwandla den sandiga öde tallmon kring kyrkan och skolan till en blomstrande trädgård.

De 14 - och dessutom prästen, lärarinnan samt några anförwandter till elewerna - finnas allesammans fotograferade i en bilaga till tidningen.

* * *

Now. Wr. står för den ryska tidningen Novoje Vremja, vars bildbilaga jag tyvärr inte hittat.


Länsstyrelsen informerar

Länsstyrelsen återkallade betydligt fler alkoholtillstånd än tidigare

I fjol återkallade länsstyrelsen i Södra Finlands län 70 tillståndshavares alkoholtillstånd antingen permanent eller för viss tid. Vanligaste bakomliggande orsaken var ekonomiska försummelser. Året innan återkallades 46 tillstånd. I fjol utfärdades sammanlagt 346 sanktioner åt tillståndshavarna, medan antalet föregående år var 287.

Ifjol återkallade länsstyrelsen serveringstillståndet permanent för 16 serveringsställen och 3 detaljhandelsställen. Året innan var motsvarande siffror 13 och 1. Den vanligaste anledningen till att tillståndet återkallades permanent var förlorad ekonomisk tillförlitlighet, till exempel försäljning där pengar går förbi kassan eller företagarens skatteskulder.

På 43 serveringsställen och 8 detaljhandelsställen återkallades tillstånden för viss tid. Året innan var siffrorna 30 och 2. Anledningen till att tillstånden återkallades för viss tid var i 19 fall servering eller försäljning till minderåriga.

Fler tillståndshavare än tidigare fick en skriftlig varning eller anmärkning. Länsstyrelsen gav 118 tillståndshavare en varning och 158 en skriftlig anmärkning. Året innan var antalet varningar 86 och de skriftliga anmärkningarna 155.

Särskilt fokus på minderåriga

Vid inspektionerna i restauranger kontrollerade länsstyrelsen särskilt om minderåriga och berusade serverades alkohol och om berusade befann sig i restaurangerna.
I detaljhandelstillsynen övervakades särskilt om alkohol såldes eller langades till minderåriga. Detaljhandeln inspekterades intensifierat i samarbete med polisen. Polisen bötfällde flera myndiga personer för langning till minderåriga.

I Södra Finlands län fanns det vid utgången av förra året 3 370 utskänkningsrestauranger och 2 172 detaljhandlar med alkoholförsäljning. Länsstyrelsen utförde 3 008 inspektioner av dessa. Året innan var antalet inspektioner 2 792.

Vid årsskiftet fanns det i länet 475 restauranger med förlängd serveringstid. Av dessa restauranger utfördes 322 inspektioner mellan klockan 01.30 och 04.00. Året innan var antalet inspektioner 273.

Liksom tidigare år samarbetade länsstyrelsen med andra sektorer, bl.a. näringslivet, polisen, organisationer och kommunala myndigheter. Det nationella alkoholprogrammet fortsatte genom utbildningar, möten och olika kampanjer.

"Glasskiosken"

Den omdebatterade glasskiosken vi har i Kyrkparken, som liksom bilskatter och annat ofog skulle vara tilfällig... Ja den finns kvar.

Glasskiosken vid Boulevarden 1 (Leijona) var uthyrd åt Hangö Idrottsklubb rf
från 1990-talets början. I och med byggandet av Grand-tomten var man tvungen att flytta försäljningsstället.

Här ett utdrag från stadsstyrelsens protokoll i flol våras:

"Tekniska och miljöverket har i samarbetet med Tekniska högskolans arkitektavdeling 'Puustudio' planerat i bruktagandet av en annan typ av kiosk till Hangö. Projektet har förverkligats som elevarbete i högskolan och på basen av detta planeras och byggs en kiosk på högskolans försorg somsedan hämtas på prov som glasskiosk för sommarperioden 2008. Efter sommarperioden är det för meningen att bereda godkännande av en ny kiosktyp ifall erfarenheterna är positiva."

Nu kan man ju förstås fråga sig för VEM erfarenheterna har varit positiva, eftersom åbäket fortfarande står kvar.

På tidningen Västra Nylands närbilaga pågår en röstning om var kiosken bör stå, med alternativen; På sin nuvarande plats, i Östra hamnen eller borta från Hangö.

För tillfället tycker över hälften av de röstande att den passar bättre någon annastans än i Hangö. Ge din röst HÄR.