fredag 20 februari 2009

Hangötidningen nu ännu mera sällan

Svenska YLE:

Hangötidningen som idag är Hangös enda "egna" tidning måste skära ner på grund av trängd ekonomi. Från att ha utkommit två dagar i veckan, kommer man framöver att ge ut endast ett nummer per vecka.

Michael Nurmi är VD på Lindan Group som ger ut Hangötidningen. Han säger att de två senaste årens bokslut har varit ordentligt på minus. Det beror dels på höga personal- och distributionskostnader. Av någon anledning är det 25 procent dyrare att distribuera en tidning i Hangö än på många andra håll, säger Nurmi. Man har inte heller lyckats värva prenumeranter i tillräcklig utsträckning. Idag har tidningen cirka 2 000 prenumeranter trots att det finns ungefär 5 000 hushåll i Hangö.

Genom att koncentrera sig på ett nummer per vecka vill Hangötidningen nu försöka göra sig intressantare för läsarna. Samtidigt får man ner prenumerationskostnaderna som förväntas göra det attraktivare för fritidsboende att beställa hem Hangötidningen.

Hangötidningen grundades 1890 och har idag sex anställda plus några frilansare. På tidningen har det förts samtal om att inbesparingar måste göras, men regelrätta samarbetsförhandlingar har inte startats. Bland personalen upplever man nu en uppgiven stämning.

Hangötidningen kompletterar:

- Tvådagarsutgivningen har inneburit ett stort tryck på en del av personalen. Man har sett sig tvungen att arbeta övertid på veckoslut för att fylla två tidningar i veckan med redaktionellt material.

Priset på HT sjunker nu: en fortlöpande prenumeration kostar 39 euro. De som har betalat sin prenumeration för hela innevarande år kompenseras, utan att själva behöva vidta åtgärder, med att få tidningen gratis nästa år.

Inga kommentarer: