måndag 3 december 2012

Utvidgningen av Östra hamnen

Angående den pågående och framtida utvidgningen av Östra hamnen har jag nåtts av en del besynnerliga rykten. Här vill jag poängtera att följande till viss del består av obekräftade uppgifter. Det är så kallat skvaller.

För att projektet ska kunna gå vidare, den del som berör muddringsarbeten och utvidgning av Östersjö Port, behöver man underteckna ett nytt hyresavtal med ifrågavarande företagare. Det har man ännu inte gjort, så arbetet - och pråmarna - står.

Företagarna på Smultrongrund ska i fortsättningen betala en hyra på 22.000 euro för det område de nu redan har, samt ungefär 8.200 i året för den del får till med utvidgningen. Efter de första i Hangö tydligen för vissa företagare obligatoriska hyresfria första fem åren, naturligtvis. Ganska billigt skulle jag påstå. Inte heller är det så dåligt med ett kontrakt som löper till år 2050.

Därtill ska det tillkomma ett ännu ospecifierat "kapitalarrende", som är avsett att fungera som någon sorts tillbakabetalning av ett lån på 600.000 som staden ska ge dessa företagare för att de över huvudtaget ska kunna delta i utbyggnaden av sitt framtida företag.

Nu vet jag ju inte riktigt hur det påstådda här ovanför stämmer, men huvuddragen lär nog vara riktiga. Det får mig att undra över varför en stad som Hangö ska göra stora inbesparingar inom alla sektorer och ta mera eget lån samtidigt som man kan "låna" ut 600.000 euro till ett ännu ospecifierat företag.

Och hur kommer det sig att jag inte läst något om det här i föredragningslistorna? Det överstiger med bred marginal gränsen för vad som kan passera som ett tjänstemannabeslut.

"Utvidgningen av Östra hamnen främjar både näringslivet, båtlivet och boendet i Hangö. Planerna skadar inte naturen och det finns inga värdefulla naturobjekt i området", har staden konstaterat. Man må nu tycka vad man vill om det påståendet, men en sak är säker; Om de ovanstående uppgifterna stämmer, så går det riktigt bra i riktlinje med den mygelmentalitet vi sedan tidigare har i staden.