söndag 8 mars 2009

Hangö stads första privata stenhus

I Hangö kunde man den 8 mars 1896 rapportera att staden tagit ytterligare ett steg mot den metropol man såg sig vara värd att bli, i och med starten på följande projekt:

Stadsfullmäktige sammanträdde i fredags på aftonen till extra sammanträde för att behandla en af tulluppsyningsman M. Lignell gjord anhållan om rätt till stentäkt å berget söderom tomterna 4 och 6 wid Boulewardsgatan, Hr Lignells anhållan bifölls äfwen af fullmäktige, dock på wilkor att stentäkten ifråga icke får utsträckas till den del af bärget, som är föreslaget till byggnadstomter.

Ett af herr Lignell i sammanhang härmed framstäldt förslag att få å bärget mellan Winkel- och Kyrkogatan lösspränga nödig grundsten för ett tillärnadt stenhus å tomten n:o 1 wid Boulewardsgatan godkändes likaså. Dock nedprutades den af hr Lignell härför begärda ersättningen, 3 mk per kubikmeter fast bergmassa, till 1 mk per kubikmeter.

* * * En annan artikel i samma tidning förtäljer följande * * *

Grunden till det första privata stenhuset i Hangö börjar man i dagarna lägga å tomten n:o 1 wid Boulewardsgatan. Å platsen i fråga skall nämligen af tulluppsyningsman Martin Lignell uppföras ett synnerligen prydligt, i gotisk stil hållet 3-wåningars (förutom windswåning) stenhus, hwilket kommer att inrymma omkring 60 boningsrum, fördelade i lokaler om 3, 4, 5 och 7 rum jämte tambur och kök. Lokalerna komma att inredas i enlighet med nutidens högt uppdrifna fordringar och förses med wattenledning, badrum o. s. w. Å nedre botten inredas stora och prydliga affärslokaler. Huset, uppfördt på en af stadens onekligen bästa platser, kommer såsom färdigt att utgöra en wärklig prydnad för orten samt dessutom att till en del åtminstone awlägsna den för närwarande rådande märkbara rumbristen i staden. Hwad åter de blifwande affärslokalerna beträffa, komma dessa antagligen att röna stor efterfrågan, då ju som kändt tillgången på dugliga sådana hittils warit ganska begränsad.

Ritningarna till det nya stenhuset, som skall wara färdigt den 1 juni 1897, uppgöras som bäst af arkitekten L. Sonck, hwilken som bekant äfwen uppgjort ritningarna till Åbo nya kyrka. Före instundande höst är det meningen att ha byggnaden under tak och under nästkommande winter skall inredningen m. m. försiggå.


Internationella kvinnodagen


Den 8 mars firas årligen den internationella kvinnodagen. Dagen har en hundraårig historia, men började firas av FN i mitten på 1970-talet. Den internationella kvinnodagen vill uppmärksamma olika kvinnors situation i världen.

Dagen påminner både om de framsteg som nåtts för att förbättra kvinnors situation och om att kvinnors rättigheter, jämställdhet mellan män och kvinnor ännu inte är fullt realiserade, varken i vårt eget land eller internationellt.