måndag 11 februari 2013

Trolskt

För tillfället är det så lungt och stilla där ute, att det är svårt att tro man är mitt i Hangö. Det är någonting drömskt över det hela. Onaturligt.





Recitationsafton

Numera är det väl, tyvärr kan kanske sägas, inte så vanligt med recitationsaftnar. Förr i världen, då när folk ännu hade tid och lust med sådant, ordnades det ofta en kväll då någon semikändis reciterade dikter eller berättade sagor och berättelser, allmänheten uppskattade för det mesta den här sortens underhållning.

Men det var naturligtvis innan radio, tv och internet tog över världen.

Rikssvensken Niklas Bergendahl, känd för att ha varit den förste som deklamerade Tennyson's Nyårsklockan på Skansen - många av er vet kanske att den traditionen ännu står sig - besökte 1909 Hangö. Hangö-Bladet annonserar den 11 februari 1909 framträdandet på följande sätt:

 - Recitationsafton. I morgon kl. 7,30 e. m. gifver hr N. Bergendahl, känd från Skansen under namnet "Magnis från Nabben" en diktare- och berättarafton i samskolans festsal. Hr Bergendahl reciterar dikter af flere svenska författare, berättar bygdemålsberättelser samt sjunger af Bondesons visor. Dikterna framsäges i stiltrogna dräkter från Gustaf II Adolfs, Karl XII:s m. fl. tider.
 Att döma af recensioner i svenska blad, som företetts oss är hr B. särdeles lyckad såsom recitator och vissångare och borde därför kunna påräkna talrikt besök för sin recitationsafton i morgon.

Tyvärr verkar den här aftonen ha skitit på sig ordentligt, för recensionen i följande nummer av samma blad är inte nådig. Tidningen Hangö är aningen vänligare och konstaterar att "Deklamationen led väl av många bristfälligheter - delvis otydligt uttal, talrika memoreringsfel och en släpig framsägning - men gjordes med värme och känsla"

Det verkar nästan som om gubben varit berusad.