lördag 27 juni 2009

Så där på tal om buller

Det har varit ett fasligt buller om bullret som förorsakas av fallskärmshopparna, eller rättare sagt de flygplan som från Täktom flygfält för dem till den höjd de behöver för att kunna hoppa.

En av de som livligast debatterat emot detta fenomen är Anna-Greta Eklund, som tycker om att underteckna sina insändare med namn och signaturen "Infödd Hangöbo".

Som själv varande infödd Hangöbo måste jag, efter moget övervägande, anse att jag får ha en åsikt i denna fråga;

För mig får fallskärmshopparna hoppa bäst de vill och vågar, det ser dessutom både vackert och roligt ut då de sakta dalar mot marken.

Så länge det är tillåtet för stora klungor, 5-15 stycken, av smattrande mopeder att snurra runt staden i tid och otid, är det (o)ljud flygplanen dagtid framkallar ganska marginellt. Fallskärmshopparna följer åtminstone gällande lagar och reglementen, vilket är mer än man kan säga om många av mopedisterna.

Men det märker väl inte Anna-Greta någonting av där ute i Täktom.

Sommaren 2008 (Stadsfullmäktige - Protokoll 13.05.2009 Paragraf 48) lämnades till staden en adress i vilken man motsätter sig verksamheten med fallskärmshopp speciellt med anledning av därmed föranledda buller och å andra sidan med anledning av campingplatsanvändningen. Adressen är undertecknad av 406 personer av vilka 374 personer motsatte sig campingplatsen.

Rena löjan, användningen av flygfältet bestäms av miljötillståndet i vilket flygtiderna och bullernivån är stipulerad.

Det är ju skam att några få "Hangöbor" får fortsätta att skämma ut staden på detta sätt, besvär på besvär och offentligt skitkastas däremellan.

Här ett citat ur "Redaktörens Blogg":
"Debatten om hur Urhangöbor vill ha bort fallskärmshoppare och kitesurfare från sina stränder och luftrum har gått het i de västnyländska medierna. Det är en handfull personer som motsätter sig allt nytt, ungt och snärttigt i Hangö och Täktom. Här ska minsann inga "hesadaijun" komma och skita ner våra stränder och skogar. Inte vill Hangöborna ha regattasvansen heller och knappt hela regattan heller för den delen. Å inga badhotell eller bostadshus vid stranden. Hangö ska tydligen hållas som på 1800-talet som en isolerad udde för priviligerade och Hangöbor i exil."

Om det vore möjligt så skulle jag lämna in ett besvär över alla som besvärar sig ;)

Brev från Tvärminne

Biggan m.fl., däribland jag själv, har önskat få de inlägg som gäller "gamla" Hangö skrivna på en bakgrund med annan färg än de "nutida" inläggen. För att lättare skilja dem åt. Jag hade tänkt mig en lätt gulaktig lyster, så som de gamla tidningarna ofta ser ut, men tyvärr har jag ännu inte kommit på hur sjutton det ska göras. Jag provar, medan jag funderar på detta problem, på att byta teckensnitt i de inläggen. Kommentarer, och goda råd, är välkomna.

Tidningen "Hangö-bladet" publicerade den 27 juni 1910 under rubriken Från omnejden följande osammanhängande inlägg av en person med signaturen "Fix":

Tvärminne
den 23 juni

Efter vanligheten har igen ett antal sommargäster slagit sig ned i Tvärminne. Skulle här finnas rum för uthyrning, kunde orten påräkna ett långt större antal, ty många förfrågningar hafva under våren gjorts. Emellertid råder här värklig bostadsbrist t.o.m. för ortsbefolkningen. De unga, som bilda familj och sätta bo, önska naturligtvis få bygga sig en stuga och inreda sig ett eget hem. Men därtill fordras några kvadratmeter jordyta. Ortens jordägare hafva dock numera kommit på den något oförklarliga idén, att icke mera upplåta tomtplats, hvem än det vara må. De skylla på den nya jordlegolagen såsom varande ofördelaktig för jordägaren. Flertalet känna dock ytterst bristfälligt till ifrågavarande lag, andra motiv måste altså diktera deras handlingssätt. Gällande jordlegolag kan äga sina fel från jordägaresynpunkt sedt, synnerligast beträffande torparens rättigheter, men duger knappast att anföra som ursäkt då vägran gäller blott och bart en tomtplats. För fabriksarbetarena är icke häller ännu tillräckligt bostäder uppförda, antagligt är dock att fabriksförvaltningen kommer att tillgodose förefintliga behof.

Tvärminne får liksom många andra orter i sommar, räkna med ett speciellt slag af sommargäster: ryska soldater och befäl, hörande till topografkåren. De äro inkvarterade å Tvärminne by. Deras arbete här, påstås komma att taga en månads tid i anspråk.

Bland gäster må också nämnas den ganska talrika besättningen å zoologiska stationen. Ändamålet med deras vistelse är inte att vara, som man säger, på sommarnöje, men detta kan i alla fall förenas med forskning och studier, ty genom de ständiga excurskionerna till "lands och vatten" äro de mera än andra sommargäster i tillfälle att njuta af alla sommarens och skärgårdens behag.