lördag 27 juni 2009

Så där på tal om buller

Det har varit ett fasligt buller om bullret som förorsakas av fallskärmshopparna, eller rättare sagt de flygplan som från Täktom flygfält för dem till den höjd de behöver för att kunna hoppa.

En av de som livligast debatterat emot detta fenomen är Anna-Greta Eklund, som tycker om att underteckna sina insändare med namn och signaturen "Infödd Hangöbo".

Som själv varande infödd Hangöbo måste jag, efter moget övervägande, anse att jag får ha en åsikt i denna fråga;

För mig får fallskärmshopparna hoppa bäst de vill och vågar, det ser dessutom både vackert och roligt ut då de sakta dalar mot marken.

Så länge det är tillåtet för stora klungor, 5-15 stycken, av smattrande mopeder att snurra runt staden i tid och otid, är det (o)ljud flygplanen dagtid framkallar ganska marginellt. Fallskärmshopparna följer åtminstone gällande lagar och reglementen, vilket är mer än man kan säga om många av mopedisterna.

Men det märker väl inte Anna-Greta någonting av där ute i Täktom.

Sommaren 2008 (Stadsfullmäktige - Protokoll 13.05.2009 Paragraf 48) lämnades till staden en adress i vilken man motsätter sig verksamheten med fallskärmshopp speciellt med anledning av därmed föranledda buller och å andra sidan med anledning av campingplatsanvändningen. Adressen är undertecknad av 406 personer av vilka 374 personer motsatte sig campingplatsen.

Rena löjan, användningen av flygfältet bestäms av miljötillståndet i vilket flygtiderna och bullernivån är stipulerad.

Det är ju skam att några få "Hangöbor" får fortsätta att skämma ut staden på detta sätt, besvär på besvär och offentligt skitkastas däremellan.

Här ett citat ur "Redaktörens Blogg":
"Debatten om hur Urhangöbor vill ha bort fallskärmshoppare och kitesurfare från sina stränder och luftrum har gått het i de västnyländska medierna. Det är en handfull personer som motsätter sig allt nytt, ungt och snärttigt i Hangö och Täktom. Här ska minsann inga "hesadaijun" komma och skita ner våra stränder och skogar. Inte vill Hangöborna ha regattasvansen heller och knappt hela regattan heller för den delen. Å inga badhotell eller bostadshus vid stranden. Hangö ska tydligen hållas som på 1800-talet som en isolerad udde för priviligerade och Hangöbor i exil."

Om det vore möjligt så skulle jag lämna in ett besvär över alla som besvärar sig ;)

5 kommentarer:

JIMI sa...

BRA BEN!!!

Anonym sa...

Rätt! Och vad som är intressant är att de flesta av klagomålen kommer från inflyttade hangöbor och sommargäster!

BGF (född i Hangö) sa...

Instämmer helt med Ben! Har man bosatt sig nära ett flygfält så får man tåla lite oljud. Flygfältet fanns där långt innan de flesta sommargäster och Täktombor byggde sig ett hus i närheten (byggdes väl av ryssarna år 1940). Samma har de som byggt sitt hus nära hamnen fått tåla, hamnverksamheten har ökat betydligt efter det att de närmsta husen byggdes (tror dessa skulle ha större orsak att klaga på buller än Täktomborna). Hur många är månne Hangöborna som får tåla lite mer buller pga. att trafiken genom staden har ökat!? Bullret i Täktom är litet jämfört med det buller många Hangöbor får tåla. Världen förändras och man kan inte kräva att allt skall vara som förr, hur mycket man än vill det.

Anonym sa...

Tycker att lite oljud och aktivitet endast piggar upp sommaren och ger den lite mera karaktär. Hangö är ju nästan totalt "dött" största delen av året, varför sabba nått som lockar människor till fastlandets vackraste ställe? Och förstöra den tiden som här finns lite liv och rörelse? Alla sitter inte hemma på sin backe och stickar sockor och hoppas morgondagen inte hämtar något nytt med sig. Man ska inte ta död på sånt som lockar besökare och möjligen nya invånare och med stor tur nya företag (jobb!)! Tänk istället; "Om man endå vågade hoppa själv..."

Anonym sa...

så sant så..jävla gnällas och piipas om allting..h Pettu