torsdag 8 januari 2009

Vraket i hamnen

Hamnnämnden skall i nästa vecka besluta om åtgärder gällande vraket i västra hamnen. Drottningsbergs vrak är klassat som en undervattens fornlämning, som kommer att förstöras i samband med hamnens förbättringsarbete. Före man kan börja med förbättringsarbetet måste föremålet undersökas.

Enligt fornminneslagen står projektets genomförare för forskningskostnader, som vrakets undersökningsutgrävningar medför. Museiverket har gett en kostnadsberäkning för dessa, som går på 34.823,00 euro och de baserar sig på en bedömning av arbetets förorsakade verkliga kostnader.

Hamnnämnden kommer troligtvis att av museicentralen beställa ett arbete i enlighet med kostnadsberäkningen.

Och så ett nytt fall av rattfylleri

Jag börjar bli ganska trött på dessa eviga rattfyllon i vårt land.

En ung kvinna från Karis, i 20-års åldern, blev vid fyratiden på tisdagsmorgonen stannad av polisen i en rutinkontroll på Hemming Elfvingsvägen. Precisionsalkometern visade 0,29 mg/l, vilket motsvarar ungefär 0,6 promille. Dessutom visade det sig att hon saknade körkort.

Alkoholkoncentrationen i utandningsluften är proportionell till alkoholkoncentrationen i blodomloppet. I utandningsluft mäter man antal milligram alkohol per liter luft. I blod mäter man andelen alkohol i promille av mängden blod. 0,10 mg/L motsvarar ca 0,20 promille. När en person har druckit alkohol får man se resultatet snabbare i utandningsluft än i blodprov ur en ven.

Hamnens nästbästa år någonsin

Till min stora förvåning läser jag på grannstaden Raseborgs lokaltidning, Västra Nyland, att Hangö hamn haft det nästbästa året under dess historia.

Med tanke på att samarbetsförhandlingarna inom Stevedoring ska fortsätta i morgon är följande uttalande av hamndirektör Paavo Lyytikäinen rent av uppseendeväckande:
- Varutrafiken var 3,6 miljoner ton. Endast år 2006 gick bättre, då uppgick varutrafiken till nästan 4 miljoner ton.

Visserligen förstår jag att det är frågan om två olika bolag, Hangö hamn och Hangö Stevedoring, men Lyytikäinen fortsätter:
- Ser man på ekonomin gick det också bra. De sista fakturorna skrivs som bäst, men hittils har hamnen fakturerat för cirka 11,8 miljoner euro. Det är ungefär 1 miljon mera än år 2007.

Kanske cheferna, med Esa Torstensson i spetsen, inom Stevedoring borde se över sin fakturering?

Hangö Svenska Kyrkokör i Radio

Vår kära lokaltidning kan den 8.1.1935 rapportera om följande tilldragelse, med ett litet inslag av publikfrieri:

Hangö Svenska Kyrkokör hade senaste fredag afton beretts tillfälle att uppträda i radio. Då utsändningen gavs på den enda "svenska" dagen i veckan, fredagen, kunde den förmedlas av rikssändaren i Lahtis, vadan vår kyrkokör kom att sjunga för ett mycket vidsträckt auditorium.

För vår del tyckte vi, att utsändningen såväl konstnärligt som tekniskt utföll väl. Kören sjöng frimodigt, och många av dess goda kvaliteter kommo även i radion till sin rätt. Solisterna voro i stort sett väl disponerade och orgeln klang bra under Sune Carlssons förfarna fingrar och - fötter. Det korta inlägg vår kyrkoherde hade i programmet gav prov på både hans bärande stämma och värdiga uppträdande inför altaret.

På detta sätt tyckte nu vi, men vi äro naturligtvis jäviga, då det gäller vår egen stad. Därför hjoppas vi att också andra lyssnare satte värde på utsändningen och funno körens uppträdande förtjänstfullt och värdigt den ära kören genom denna utsändning bereddes av radioledningen. Intressant vore att få mottaga rapporter från lyssnare i olika trakter. Hur vore det, om vår tidnings många trogna läsare runtom i landet, inne i det inre av Finland, långt i öster, högt i norr, ville sätta sig ned och författa en liten kort rapport om sina intryck, om de råkade sitta vid högtalaren den stund hemstadens kyrkokör gav prov på sin konst? Vi skulle med nöje mottaga och publicera dessa omdömen.

Fru Jacobsson-Lilius presenterade kören såsom Hangö svenska församlings kyrkokör. Detta var ju sakligt felaktigt, då Hangö församling som känt ej är delad.

******

En bild på Hangö Svenska Kyrkokör, tagen 1928, sittande främst i mitten dirigenten Sune Carlsson. Copyright enligt upphovsmannalagen. Sibeliusmuseum / Musikvetenskapliga institutionen.