söndag 4 juli 2010

Bredband för alla


Jag har i ett antal brev blivit uppmanad att skriva om nätförbindelserna i glesbygden. Problemet i sig torde stå klart för de flesta, det allsmäktiga bolaget TeliaSonera Finland har i sin allomfattande visdom bestämt sig för att riva ner fungerande telefonlinjer samtidigt som staten som första land i världen går ut med en garanti på bredband åt alla hushåll.

Ett stort antal Tvärminnebor har i ett öppet brev vänt sig till våra västnyländska riksdagsledamöter Thomas Blomqvist, Maarit Feldt-Ranta och Matti Saarinen i ärendet. I brevet konstateras med all önskvärd tydlighet att de alternativ som erbjuds är oskäliga. Om någon av de som undertecknat brevet orkar skicka mig en kopia på sitt öppna brev publicerar jag det mer än gärna.

Ett stort problem i det här fallet, och säkert många andra liknande runt om i landet, är att staten igen en gång flyttar ansvaret på kommunerna. Hangö stad har redan, med hänvisning till den misär som råder i kassan, beslutat att inte bekosta fiberoptik till glesbygden. Vilket jag anser förståeligt.

Kanske, med tanke på instundande riksdagsval, regeringen ens i detta fall kunde känna sitt ansvar?



Knappast.