söndag 4 juli 2010

Bredband för alla


Jag har i ett antal brev blivit uppmanad att skriva om nätförbindelserna i glesbygden. Problemet i sig torde stå klart för de flesta, det allsmäktiga bolaget TeliaSonera Finland har i sin allomfattande visdom bestämt sig för att riva ner fungerande telefonlinjer samtidigt som staten som första land i världen går ut med en garanti på bredband åt alla hushåll.

Ett stort antal Tvärminnebor har i ett öppet brev vänt sig till våra västnyländska riksdagsledamöter Thomas Blomqvist, Maarit Feldt-Ranta och Matti Saarinen i ärendet. I brevet konstateras med all önskvärd tydlighet att de alternativ som erbjuds är oskäliga. Om någon av de som undertecknat brevet orkar skicka mig en kopia på sitt öppna brev publicerar jag det mer än gärna.

Ett stort problem i det här fallet, och säkert många andra liknande runt om i landet, är att staten igen en gång flyttar ansvaret på kommunerna. Hangö stad har redan, med hänvisning till den misär som råder i kassan, beslutat att inte bekosta fiberoptik till glesbygden. Vilket jag anser förståeligt.

Kanske, med tanke på instundande riksdagsval, regeringen ens i detta fall kunde känna sitt ansvar?



Knappast.

6 kommentarer:

DC sa...

Varför skall politiker jämt blanda sig i marknaden. Finanskrisen är ett resultat av politiker som skall såsa till allt. Orsaken varför Teliasonera vill dra bort gamla kopparkablar är för att ingen är villig att betala underhåll på dem. Att göra en lag om att alla måste ha internet till sitt förfogande, gör bara att det blir dyrare för gemeneman att leva över huvudtaget. Detta är ett typsikt drag av politiker med hög inkomst eftersom det inte sänker deras levnadsstandard avsevärt. Medans jobbigast är det för de fattigaste, eftersom de måste nu vara med och betala internet åt dem som bestämt sig för att bo långt från tätbebyggelsen.

Anonym sa...

Kanske skulle vi också riva ned vågar och vattenledning till Tvärminne? Varför skulle de fattigaste betala dom heller?

Politikerna tror, att några saker tillhör till infrastruktur. Skattebyroer, FPA, bankkontorer och allt sådant ersättas med internetservice. Varför skulle Tvärminneborna inte ha sådant service?

Anonym sa...

Ja det är ju klart att alla måste ha bredband så att dom kan debitera media-avgift, även om man inte råkar ha TV. En utav motiveringarna var ju att all media finns ju tillgänglig på internet.
För en del är 3000 euro en liten summa medan det för andra kan betyda 2 - 3 månaders nettoinkomst och det ger ju sej själv, att med sådana inkomster har man inte heller så mycket besparingar att ta av.
MF

Anonym sa...

Problemet är inte "Bredband åt alla" utan "Bredband åt alla billigt"... När skall de som gång på gång gör denna sak till en nyhet fatta... Allting går att bygga och fixa men ingen vill betala för kalaset! Samma sak som att sitta och gråta varför jag inte får en Ferrari då andra också har en sådan...gissa om nån är villigt att "hjälpa" mig med betalningen? Förstå nu äntligen att dessa mänskor inte vill betala dyra pengar för sitt snabba internet...utan så billigt som möjligt. Problemet är inte att det inte går att bygga..utan vem som skall betala.

Anonym sa...

Hur står det månne till i "tätorten" Hangö med bredbandet? Tävlar telebolagen med att dra in fiber i höghusen och bjuda ut sin tjänster till priser under varandra - så som i Helsingfors? Det går kanske snart upp för en och annan att Tvärminne inte ensam är glesbygd...

Anonym sa...

Så bevisades igen att "mot dumheten kämpar själva gudarna förgäves"