fredag 27 februari 2009

Wellamo

Tidningen Hangö berättar den 27 februari 1898 om det nybyggda lyxångfartyget Wellamo:
Finska ångfartygsbolagets nya ångare. Ångaren Wellamo afgick den 25 dennes från Dundee wia Köpenhamn till Hangö.

Att döma af yttranden af personer, som deltagit i Wellamos profturer i Dundee, öfwerträffar detta fartyg alla förwäntningar beträffande bekwämlighet och elegans. Det har bl. a. en elegant matsal för 70 personer, rymliga rök- och damsalonger samt synnerligen bekwäma hytter för 80 första klassens passagerare. Wellamo är endast 20 fot kortare än Astrea och Urania samt enkom bygd och utrustad för isbrytning. Erfarne sjömän förmena, att fartygets isbrytningsförmåga genom dess säregna förkonstruktion och stora maskinkraft skall öfwerträffa alla hittils byggda winterbåtar, Murtajas häri inbegripen.

Rederiet har på denna passagerare- och turistbåts inredning nedlagt stora kostnader. I dess salonger och hytter råder en lyx, som ingen båt i wårt land hittils har att uppwisa. "Det är en furstlig lyxyacht"hade några fina engelska damer, som beundrat fartyget i Dundee, yttrat, tilläggande "det är alldeles för stor lyx för en passagerarebåt". Sidenplysch, de sällsyntaste ädla träslag, för hand utförda konstnärliga sniderier, hwit metall, dyrbara persiska mattor, de finaste draperier, eleganta speglar öfwerflödo i dess salonger. Då engelska wärkstäder ej äro wana att utrusta sina båtar med sådan lyx, ha dekoratörer från Swerige anlitats. Ingenjör H. Lindfors, som öfwerwakat byggnadsarbetet och har att godkänna och emottaga ångaren i Dundee, har låtit förfärdiga olika modeller för salongernas dekorering och kasserat många detaljer, hwilka wid utförandet ej ansetts ha utfallit fullt tillfredsställande. Med ett ord: man har walt det dyrbaraste och finaste material för inredningen och endast godkänt det arbete som lyckats fullständigt wäl.

Wellamos skrof, pannor och maskineri skola äfwen wäsentligen öfwerträffa kontraktets fordringar.

Inom sjöfartskretsar är man mycket nyfiken att få se denna mönsterbåt, af wilken såwäl till det yttre som inre genom wärkstadens och privata engelsmäns försorg tagits en mängd fotografier.

Hangö midsommar lagd på is

Det ordnas ingen festival under midsommaren i Hangö i år. Den i fjol för första gången ordnade festivalen drog för lite folk.

Tammerfest Oy, som arrangerade midsommarfestivalen i fjol, vill inte ta den ekonomiska risk det innebär efter fjolårets brakförlust.

Under regattan däremot, hålls nog en festival i Casino-parken, men i betydligt mindre format än i fjol.

Tillställningens ansvarige producent, Riki Huhtala, uppger för YLE Uusimaa att området man tar i bruk för festivalen är det samma som i fjol, men att programutbudet blir mindre.
- Området kunde vara det samma, säger han, men nu skulle vi inte ha så tunga artister. Mera DJ-baserad musik, och i någon mån levande sådan. Till det bevakade området skulle inträdet i år vara gratis.


Kalevala firas i morgon


Traditionell Kalevalafest ordnas av Hangon Suomalainen Kerho i skolan i Haga park i morgon på Kalevaladagen klockan 15.00 framåt.

På programmet står bl.a. folkdans, blåsorkestermusik, balett, musik, körsång samt kaffeservering. Gratis inträde för allmänheten.

Kalevaladagen, eller den finska kulturens dag, har firats den 28 februari på grund av att Elias Lönnroth undertecknade och daterade sitt första förord till nationaleposet Kalevala detta datum år 1835. I hangö har Kalevaladagen firats allt sedan slutet av 1800-talet.

Den första översättningen av Kalevala till svenska, gjord av M. A. Castrén, utkom 1841.

Som en påminnelse till alla gårdskarlar där ute; Kalevaladagen är en officiell flaggdag. Det brukar vara lite si och så med flaggandet här i stan.