fredag 19 februari 2010

YLE profilerar sig


Det verkar som om YLE västnyland medvetet söker förvränga perspektivet på sina inslag.

YLE Västnyland tappar stinget, blir en sensationsblaska - kunde rubriken i Iltalehti eller Expressen vara. Kanske Expressen hade skrivit Rundradion, i stället för YLE, men det är ju inte helt säkert.

I går gick man ut med rubriken "Bänkskuddare i Hangö saknar jobb", då artikeln i sin helhet handlar om studeranden, som studerar vidare eller går i armén. Rubriken grundar skribenten på ett uttalande av en av abiturenterna.

I dag läser jag att "Hangöborna hoppas på Hjallis", då artikeln till hälften baserar sig på en persons negativa inställning till och personliga misstro mot hotellprojektet i sin helhet.

Exempel på liknande rubriker finns det genomgående i de senaste månadernas nyhetsutbud. En orsak är, möjligtvis, den tidspress och det krav på snabbhet som gäller inom dagens nyhetsjournalistik. Fast å andra sidan har dessa personer en väl tilltagen lön för sitt arbete.

Jag anser personligen att en institution som YLE/Rundradion, som baserar sin verksamhet på samhälleliga medel, kunde försöka undvika sensationsjournalistik. Överlåt dylikt ställningstagande åt kvällspressen.

Om någon av skribenterna på YLE har svårt att komma ihåg sin arbetsuppgift, samt de regler som gäller för en journalist på Rundradion, går det behändigt att ta en snabbkurs HÄR. Till Rundradions uppgifter hör definitivt inte nyhetsskildring i opinionsbildningssyfte.

Vill dessa personer framhäva sin personliga åsikt gällande situationen i Hangö - och annorstädes - kan de, alternativt, bli politiker eller starta en blogg.