onsdag 15 december 2010

Snö och -dumpning

Tekniska nämnden ska på sitt möte i kväll diskutera var staden ska göra av med all snö som så givmilt sprids över vår glänsande sjö och strand.

Ingen av oss blir förvånad över att staden har dumpat snö i havet, så har det gjorts i alla tider, men däremot blir jag förvånad över att det i en och samma text kan konstateras att "Snömassorna innehåller en hel del skräp, oljerester från bilar och annat avfall. Det är förbjudet enligt lag att skräpa ner vilket betyder att det nuvarande snöröjningssystemet måste ändras eller förbättras." för att sedan konstatera att det inte behövs miljötillstånd för detta förfarande.

Nå, jag tror nu inte att det har så omskakande stor betydelse var dessa snömassor dumpas, under den snörika vintern i fjol "dumpades" snön från Berggatan med omnejd i backen bredvid Maret och ingen har blivit sämre av det.

Förr i världen, då avstjälpningsplatsen fortfarande tillhörde staden, kunde man ha tänkt sig att forsla snömassorna dit, men det går ju inte längre. Dessutom har vi det stora problemet med att hela halva udden är grundvattenområde och där får man inte dumpa sådan här skit. Skit? Ja det är ju värre än så, miljömässigt sett.

Men nu ska det göras en utredning över var snön ska dumpas. Ironiskt nog ska den utredningen presenteras i maj.

Jag tror att den här utredningen hör till den avdelning vi vanliga medborgare kallar sånt som ska förpassas till "Ö-mappen", det vill säga sopor. Ja, men nej, det gick ju inte.

En annan sak man kan undra över är; Varför i hela fridens namn behövs det nästan ett halvt år för att utreda en dylik sak?