måndag 5 juli 2010

Sommarmeddelande från stadshuset


Stadsdirektör Jouko Mäkinens sommarhälsning trillade in i postlådan. Förhoppningsvis dyker den i sin helhet i något skede upp på stadens hemsidor.

I korthet försöker stadsdirektören förklara orsakerna till att staden nu är klassad som en kriskommun. Orsakerna, säger Mäkinen, är att den globala lågkonjunkturen drabbade hamnstäderna speciellt hårt. Samtidigt gläder han sig åt att "hamnens verksamhet även i fjol visar ett litet överskott."

Då bör ju i rimlighetens namn orsakerna till stadens ekonomiska krisläge ligga någon annastans än i den globala lågkonjunkturen. Väl?

Öppet brev till Thomas Blomqvist, Maarit Feldt-Ranta och Matti Saarinen

Öppet brev till Thomas Blomqvist, Maarit Feldt-Ranta och Matti Saarinen

SONERA KLIPPER AV TRÅDARNA

Vi undertecknade uppmanar er, riksdagsledamöter från Västra Nyland, att i brådskande ordning utöva påtryckning på trafik- och kommunikationsministeriet så att TeliaSonera Finland inte ges tillåtelse att klippa av trådtelefontrådarna för glesbygdsbor innan ersättande internettrafik med tillräckligt hög hastighet förverkligats. I dagens läge är det endast optisk fiber som motsvarar dagens krav på internetförbindelser.

Regeringen har av riksdagen fått i uppdrag att grundligt utreda olika finansieringsmöjligheter så att glesbygdsborna inte skall drabbas av oskäligt höga kostnader när de skaffar sig internetanslutningar med tillräckligt hög hastighet. Utredningen skall vara klar inom augusti i år, 2010. Man bör vänta på denna utredning och dess följder innan man genom trådklippning omöjliggör våra bredbandskontakter.

Läget i Tvärminne, 120 km från Helsingfors är nu följande:

Sonera har sagt upp vissa trådtelefonförbindelser med 2 månaders varsel. Vi vet inte hur många detta gäller för Sonera meddelar att uppgifterna är hemliga, men vi befarar att det gäller hela byn. Många har Internetförbindelse med 2-24Mb/s genom Karis telefon via dessa trådar, som bolaget hyr av Sonera. Denna internettrafik kan fortsätta längs koppartrådarna tills dessa klipps av. Sonera har en 6 månaders uppsägningstid gentemot Karis telefon. Vi vet inte när uppsägningen sker. Eventuellt när tillräckligt många trådtelefoner är uppsagda? Läget är därför mycket osäkert och vi vill försäkra oss om en fortsättning på våra förbindelser med minst den hastighet vi nu har.

Teleoperatörerna har ett allmännyttigt åliggande; de måste tillhandahålla ersättande Internetkontakt om den befintliga bryts pga. att telefontrådarna kapas. Hos oss är det Sonera som erbjuder sitt @450-nät, vilket troligen avvecklas inkommande vår. Men inget problem, säger minister Suvi Lindén, dit är det långt och sedan blir det antagligen en övergångsperiod.

Detta är en viktig punkt: en övergångsperiod innan vad, och innan när?

@450-nätet ger 1Mb/s, en alltför låg hastighet i dagens samhälle där allt mera sköts via Internet: information, blanketter, distansarbete, entreprenörskap. Sonera kan inte heller garantera denna ena Mb/s, därför har Sonera besvärat sig i ärendet. Om flera än fem använder nätet inom ett mastområde på 50 km² sjunker hastigheten. @450-nätets 1 Mb kommer att kosta mera än vad vi nu betalar för 2Mb. Trots att trafik- och kommunikationsministeriet upprepar att ingenting skall bli dyrare p.g.a. teknikbyte, ingenting skall bli sämre (t.ex. överföringshastigheten) och hela Finland skall ha 100Mb/s år 2015!

Endast Elisa har 3G-nät i Tvärminne. Men att det nätet finns garanterar inte en hög överföringshastighet. En test med externt trådlöst modem (så kallad mokkula, 3G nät) gav endast 1Mb/s. Så våra trådlösa telefonförbindelser är för långsamma för dataöverföring.

Dags för optisk fiber! Det har lovats från regeringshåll att optisk fiber skall byggas fram till minst 2 km från varje hushåll. Pengar har anvisats. För att få de pengarna måste man ha ett stort stomnätsprojekt på gång, och det är för stort för vår lilla by. Plus att både Sonera och Karis telefon redan har optisk fiber löpande genom Tvärminne by. Det bör också påpekas att kostnaderna för de sista två kilometrarna faller på hushållen själva, en utgift som stadsborna vanligen inte har.

I städerna bjuder bolagen under varandra för att erbjuda 100Mb åt folk. T.ex. 20 €/mån har nämnts. Karis telefon, som aktivt bygger ut nät i regionen, har gett ett anbud till oss bybor att koppla in oss

på sin fiber. Men anbudet är klart över statens rekommendation om vad som är skäligt. Staten har också förutsatt att teleoperatörerna självmant skall bygga ut nätet till oss 5 % som bor utanför Ring trean. Det har de inte gjort i någon nämnvärd mån, och ingen annan har gjort något heller, endast några driftiga eldsjälar som har startat byanät här och där i landet.

Ett annat viktigt argument för optisk fiber är att den är absolut nödvändig för vår TV-sebarhet här i gränslandet mellan två sändare.

Så hur går detta ihop? Lova oss 100 Mb/s, och klippa av trådarna för oss som har över 2 Mb?

Det ingår i era partiers landsbygdspolitiska program att utveckla landsbygden. Det kan inte vara ändamålsenligt att dirigera all bosättning till de stora centra i landet. En avfolkning av landsbygden blir följden om vi som bor på landet inte har tillgång till modern internettrafik på något sånär lika villkor som stadsborna.

Vi uppmanar er, riksdagsledamöter, att se till att telefontrådarna inte klipps av innan ersättande internettrafik har garanterats. Saken brådskar.

Tvärminne 20.6.2010

Astrid Lindström

Britta Idman

Helena och Pertti Hakala

Sigurd Idman

Helene von Flittner och Torsten Wulff

Anne Jansson och Kim Larni

Kalevi och Laila Keynäs

Magnus Lindström

Anita och Timo Nieminen

Christina och Rolf Rosenberg

Käthe och Lars Simell

Paula Saulama och Jan Österlund

Kenth och Naana Österberg

Hans och Karita Österlund