lördag 29 augusti 2009

Baces - Knutpunkter i Östersjöns skärgårdar och öar


Två regioner i Sverige har tillsammans med Dagö i Estland startat ett projekt för utvecklande av skärgårdsområden och öar inom ramen för Interreg IV A Central Baltic-programmet - delprogram Skärgårdar och öar.

Via Nylands förbund har kontakt skapats med Västnyland i avsikt att få deltagande parter från de tre östersjöländerna.

Ärendet har beretts vid ett antal möten i Tallinn, Helsingfors och i Ekenäs-Hangö. I Västnyland har ärendet beretts så, att Raseborg stad, Hangö stad och Yrkeshögskolan Novia tillsammans skulle utgöra den finländska parten. Huvudberedningen har skötts av vissa östgötska skärgårdskommuner och den västnyländska delen av Novia.

Huvudpunkter i projektet utgör tillgänglighet, ekonomi och miljö och är definierat under så fina rubriker som: "Ekonomiskt konkurrenskraftiga och innovativa regioner" och "Stöd för tillgänglighet till och information om skärgårdar och öar"

De områden och verksamheter som kommer i fråga för Hangös del är:

- öppnande av Tulludden - dispositionsplan och verksamhetsplan
- dispositionsplan och verksamhetsplan över Gunnarsöarna och eventuella andra holmar
- tillträde till Russarö
- Gäddtarmen - Gustavsvärn

i kombination med förbindelserna till Hangöby hamn och Östra hamnen.

I projektet ingår ytterligare planering av investeringar, testning av förbindelser, informations- och marknadsföringsmaterial.

Projektbudgeten för Västnyland är beräknad till ca 700 000 €. Den nationella andelen av denna är 25 %, av vilken andel parterna skulle stå för 30 %. Om Hangös andel beräknas till 250 000 €, skulle den egna finansieringen uppgå till totalt ca 19 000 €, dvs i snitt 6000-7000 € per år under en 3-års period.