fredag 20 mars 2009

Byråkratiska tabbar

Tidningen Hangö innehåller den 20 mars 1909 följande småroliga berättelse under rubriken:

Ur dagskrönikan.
Diverse.

Här är en historie, som bör vara af de roligare:
En person här i Hangö, hade af rådsturätten för någonting, jag vet ej hvad, dömts till böter, som han ej kunde betala, hvarför han införpassades till länehäktet för att sitta af dem. Han satt där en tid och slapp ut. Men när prokuratorsämbetet gick igenom böteslängderna befanns det att mannen utsläppts 10 dagar för tidigt. Tjänsteansvar hotade fängelsets chefskap. Goda råd voro dyra. Först vände man sig till en myndighet i Hangö, så till en annan med anhållan, att mannen skulle införpassas för att afsitta resten, men ena som andra vägrade. Då föll man till bönboken. Skulle han ej vara så innerligt god och komma frivilligt? Underhandlingar fördes med honom. Han ställde upp sina villkor. Fri resa fram och åter och 6 mark om dagen. Det fick han ---.

Sannerligen, om vi ej äro föregångslandet. Få betaldt för att man sitter i fängelse.

Petter.

Hangö museum informerar

Notiser från Hangö museum:

Hangö museum har av Sarfvik-Nymans stiftelsen fått i donation ett gustavianskt möblemang bestående av en 3,3 m lång soffa, två småstolar och ett soffbord. Dessutom hör till donationen ett spelbord från 1850-talet och en takkrona av brons. Donatorerna förutsätter bl.a. att möblerna tidvis hålls utställda.

Museichefen berättade 30.1. för Astreas eftermiddagsklubb om museets publikation "Världens ljus - uttrycksformer för det religiösa livet i Hangö" och donerade boken till dem.

Till Hangö museums vägg har anskaffats en skylt och anslagstavla samt för utställningar tio metallställningar av metallfirman Laine K-J Ky Kb från Hangö.

Till museets lager och till Hangö museum har anskaffats två dataloger (fukt- och värmemätare) samt ett datorprogram och kabel för utskrivningen av uppgifterna.

Hangögymnasieeleven Jonny Ekholm började som museets veckoslutsdejour 7.2.

Museichefen deltog 2.2. i Silversand i ett möte arrangerat av WPD Finland Oy om en vindkraftspark på Koverharområdet.

Museichefen har på begäran skrivit artikeln "Hangon kaksi kaupungintaloa" för miljöministeriet och Finlands hembygdsförbunds publikation för byggnadsarvsdagarnas årsbok 2009.

Lions Club Hanko - Hangö ordnar det traditionella lopptorgsevenemanget i Granstedtsparken söndagen 24.5. Både lopptorgsgäster och andra har fritt inträde till museet.