onsdag 13 maj 2009

Ramar i parken



Hangö Bildkonstnärer
kommer under festligheterna med anledning av 1-års jubileet av Hangö stadsparks grundande att uppföra naturtavlor i Casinoparken. Meningen är att betraktaren skall stå på ett visst utmärkt ställe och uppleva och se vad naturen bjuder på.



Ramarna är i sig själva också konstverk och är gjorda som talkoarbeten under ledning av bildkonstnären Heikki Kukkonen. Materialet är insamlat och är så kallad återanvändnings material. Cirka 10 medlemmar deltog i arbetet med att bygga ramarna.

På bilden till vänster ser vi nöjda ram-byggare efter avslutat värv. Skål!

Ramarna sätts på plats på torsdag kväll, berättar Hangö Bildkonstnärers sekreterare Kerstin Berglund.

Hangon Kuvataiteilijat - Hangö Bildkonstnärer Ry är en 30-årig förening som strävar efter att aktivt stimulera konstintresset och kvaliteten genom att ordna gemensamma utställningar, teckne- och målarkvällar samt konstresor.

Kanske vi uppfattar vår vackra stad och dess natur på ett nytt sätt då den är inramad, avslutar Kerstin sitt trevliga brev.

Sommarsäsongen närmar sig


Det kunde konstateras i lokaltidningen Hangö den 13 maj 1894:

- Arbetet med gymnastikbyggnaden i badhusparken bedrifwes med all möjlig skyndsamhet och har redan fortskridit så långt, att takstolarna kunnat uppställas, och påbörjade man i går själfwa takbetäckningen. Som bekant skall byggnaden wara färdig den 10 instundande juni.

- Å pension Bellewy pågå för närwarande särskilda remontarbeten. Förutom sedwanliga upputsnings- och målningsarbeten diktas wäggarna till samtliga rum och förses med spännpapp, en åtgärd som ansetts nödig för att hindra ljudets genomträngande, öfwer hwilken olägenhet klagomål under senaste sommarsäsong anfördes af några pensionärer.

Spotlight i kväll

FST5 har i kväll i programmet Spotlight ett program med rubriken "När rättssamhället sviker", som berättar om ett fiskaröde i Hangö.

En dag i augusti 1996 upptäckte fiskodlaren Leif Lindholm plötsligt att hans arrendeavtal för fiskevattnet hade gått ut. Ingen hade meddelat honom om den saken och alla investeringar blev värdelösa över en natt. Konkurssen var ett faktum.

I därpå följande rättsprocess gick allt fel och Leif förlorade allt. Men har han rätt i alla fall? frågar sig (oss) Spotlight.

Programmet kommer på FST5 klockan 21 i kväll.

Hälsotekniker eller hälsoinspektör

Hälsotekniker Leena Lehtimäki har sagt upp sig från sin tjänst till följd av pensionering fr.o.m. 1.8.2009. Gratulerar, och trevliga pensionsdagar tillönskas!

Miljönämnden har hos stadsstyrelsen anhållt om att få ändra tjänsten som hälsotekniker till en tjänst som hälsoinspektör.

Allmänt praxis är, att de tjänsteinnehavare som handhar tillsynsuppgifter inom miljöhälsoskyddet är hälsoinspektörer till sin tjänstebenämning.
Hälsoteknikerbenämningen beskriver närmast utbildningen.

Vid miljö- och hälsoskyddsavdelningen finns det för skötseln av miljöhälsovården en heldagstjänst (hälsotekniker) och en deltidstjänst (miljö- och hälsoinspektör).

Till denna tjänsteinnehavares uppgifter hör även miljöskyddsuppgifter (30 %). På grund av arbetsmängden inom miljöhälsoskyddet och de många personskiften som skett har arbetstiden inte räckt till för uppgifter inom miljövården.

Vid miljö- och hälsoskyddsavdelningen har anställts en tidsbunden hälsoinspektör, vars huvudsakliga arbetsuppgift är livsmedelstillsynen. Det tidsbundna anställningsförhållandet går ut 31.7.2009.

Tjänsterna inom miljöhälsoskyddet måste få tillsättas utan dröjsmål. De till staden hörande lagstadgade tillstånds- och tillsynsuppgifterna inom hälsoskyddet måste skötas.