torsdag 10 juni 2010

Pris för årets museigärning

Den finländska kommittén för det internationella museirådet ICOM har beslutit att tilldela priset för Årets museigärning till sex västnyländska professionellt skötta museer för förverkligandet av ett gemensamt samlingspolitiskt program.

Fiskars museum, Hangö museum, Högfors bruksmuseum Senkka, Lojo museum, Vichtis museum och Västra Nylands landskapsmuseum har varit med om samarbetet.

Dessa museer är de första i Finland som utarbetat ett gemensamt regionalt program för att utveckla museernas samlingar. I det samlingspolitiska programmet har man skapat gemensamma spelregler för värdeklassificiering, avskrivning och mottagning av material. Arbetsfördelningen där varje museum tilldelats sitt eget ansvarsområde för en viss period understöder utnyttjandet och en långsiktig utveckling av samlingarna. I planerna finns också att utveckla konserveringen regionalt.

Genom att tilldela priset för Årets museigärning för ett gemensamt projekt bland sex museer vill styrelsen för Finlands ICOM kommitté framhäva vikten av att utveckla museers samarbete beträffande samlingar. Genom samarbete och diskussioner kan museer bättre definiera särdragen i sina samlingar och därmed utveckla en konsekvent insamlingspolitik. Regionala projekt kompletterar och stöder utvecklingen av ett rikstäckande samarbete och arbetsfördelning på museifältet.

Grattis!

Uppåtsving i nedåtsvinget

Det är inte säkert att alla håller med mig, men när brukar nu världen fungera så att alla är överens. Trots det så räknar jag följande händelser från den gångna veckan bland de positiva nyheterna från staden:

Miljönämnden i Hangö har beslutat att godkänna planen för bullerutredning för Täktom flyfält. Dethär betyder i praktiken ingenting annat, än att bullret kring bullret från flygplanen tystnar tills utredningen är färdig. Bra.

Fortums kraftverksbygge i Hangö står nu färdigt. Det speciella med kraftverket är att koldioxidutsläppen är så gott som obefintliga och även ångan som uppstår när flisen bränns tas till vara. Hållbar utveckling är någonting även stadens ledande skikt kunde fundera på.

Helkama Velox i börjar igen tillverka Jopo-cyklar. Produktionen var länge förlagd till Taiwan, men nu återinförs den i Hangö. Genom att den populära Jopon igen görs i Hangö-fabriken säkras en mängd arbetsplatser. Sägs det.