onsdag 27 maj 2009

Stevedoring säger upp stuvare

Hangö Stevedoring säger upp 37 personer, berättar man på Radio Vega Västnyland.

Samarbetsförhandlingarna mellan arbetsgivaren och arbetstagarna är nu avslutade.

Uppsägningarna träder i kraft senast den sista augusti.

Vi försökte förhandla, säger Hangö Stevedorings vd Esa Torstensson för Radio Vega (fritt översatt från finska), men vi kunde inte komma överens med stuvarnas representanter om förändringar i arbetstiderna. Därför ser vi inget annat alternativ än att säga upp personal.

Huvudförtroendeman Dennis Finnberg hade hellre sett flere permitteringar än uppsägningar.
- Det känns skit, helt enkelt, säger han. Och det kan man ju förstå.

Hangö Svagdrycksbryggeri

Signaturen "Charles" berättar i lokaltidningens nummer den 27 maj 1909 om Hangö Svagdrycksbryggeri på följande sätt:

Mera svagdricka...

Vi voro i går i tillfälle att göra ett besök i Hangö Svagdrycksbryggeris nya bryggerianläggning inrymd i gården N:o 8 vid Järnvägsgatan, tillhörig byggmästar G. A. Nyman, som äfven är innehafvare af bryggeriet, och erhöllo vi därvid ett odeladt angenämt intryck af denna för våra förhållanden vidlyftiga inrättning.

Tillvärkningens centralpunkt är förlagd till den mellan biografteatern och matserveringen i subbastementvåningen belägna delen af huset, som en gång i tiden varit saluhall. Här brygges drickan med tillhjälp af den förenklade metod och de nyaste maskiner den moderna bryggeritekniken kan uppvisa. Att här inlåta oss på en närmare beskrifning af metoden och de olika faser ingredienserna måste genomgå innan de slutligen som färdig bryggd tappas på fat och lagras i kylrummet för att efterhand släppas ut i handel, skulle föra oss alltför långt - må det här endast anföras att de tidsenliga apparaterna, levererade af firman Bröder Herrman i Stockholm, de hygieniska anordningar, som vidtagits, och främst varans utmärkta kvalitet, hvilket vi voro i tillfälle att konstatera allt inger förtroende och borgar för att bryggeriets tillvärkningar komma att röna förtjent efterfrågan hos den svagdrickskonsumerande allmänheten.

Utom fabrikation af svagdricka är äfven en afdelning för tillvärkning af läskdrycker, främst lemonader, förenad med bryggeriet. Äfven här ha de nyaste metoder för tillvärkning tillgodosetts.

Det hela förestås af en i facket väl inkommen och förfaren bryggmästare. Vid fabrikationen komma inga främmande tillsatser, så som "porterkulör", saccarin eller dylikt, till användning, utan endast rena naturprodukter. Det erforderliga vattnet erhålles ur en dubbelbrunn, belägen invid gården under Järnvägsgatans nivå. Vattnet i brunnen är klart och godt, men undergår dock före användningen en omsorgsfull filtrering. All kraft, som behöfs för bryggeriet, levereras af en 4 hkr. petroleum motor.

*

Man frågar sig ofrivilligt huru det kan vara möjligt att så afsevärda mängder svagdrick, som tillverkas af de tre jämförelsevis stora bryggerier, som operera på orten, kunna vinna afsättning här. Som en ringa förklaring härtill vilja vi anföra att det under de varmaste dagarna förliden sommar konsumerades enbart i smedafdelningen af en industriell anläggning ända upp till 100 liter dagligen. Om denna enorma konsumtion äger sitt motstycke på andra håll i staden så kan man nogsamt förstå att produktionen måste lämpa sig därefter. Alltså, mera svagdricka bara!...

Charles.

Turistbyråns seminarium

Hangö Turistbyrå höll i går ett seminarium, där det dryftades stadens framtid.

Den i Esbo bosatte grafikern och deckarförfattaren Matti Remes anser att vi i Hangö borde förbjuda bilar och i större grad utnyttja cyklar.

Remes säger sig kommit på begreppet "cykelstad" då han funderade på hur man kan ta sig fram i staden utan att förstöra miljön.

Matti Remes passade också på att presentera ännu en lysande idé på seminariet: en simhall som placeras på Drottningberg.

Nu tycker jag ju förstås som infödd hangöbo, att herr detektivförfattaren Remes kunde flytta sina papper till Hangö.

Det behövs skatteintäkter för att bygga en simhall.


Festligheter i biblioteket

Det är i år 20 år sedan bibliotekshuset togs i bruk, vilket skedde 11.9.1989.

Eftersom datumet sedermera har förknippats med tragiska händelser, har de planerade festligheterna förlagts till Nordiska biblioteksveckan 9-15.11.09.

Biblioteket har för avsikt att bjuda på program av olika slag. En festkommitté skall tillsättas för att anhålla om bidrag för anskaffning av material och eventuella programkostnader.

Jubileumsfirandet inleds reddan under sommaren då en novelltävling utlyses, temat är alternativt ”Saga-björnens berättelser” eller ” Biblioteks-Dinos skräck-historier”.

Den 11.6 arrangeras en dag med traditionella utelekar på bibliotekets gårdsplan. I händelse av regn anordnar Agneta Möller-Salmela program inomhus.

Biblioteket utlyser också en ”Hangö Rap”-tävling för ungdomar.