tisdag 2 december 2008

Sista båten från Hangö

I Moskvafreden 12.3.1940 var Finland tvungen att överlåta Hangöudd och Hangö stad till Sovjetunionen som marinbas för 30 år framöver. Områdets areal var 115 kvadratkilometer och det innefattade c. 400 öar.

Tidpunkten för överlåtelsen var 22.3.1940 kl. 24:00. All befolkning, då omfattande ungefär 3000 personer skulle evakueras. Tid för detta omfattande projekt gavs furstliga 10 dagar.

In flyttade 30.000 ryssar.

Efter krigsutbrottet i fortsättningskriget ägde olika slags konfrontationer rum i Hangöområdet. Finnarna tog emellertid inte till någon större offensiv. Sista ryssarna retirerade från Hangö 2.12.1941. Staden lämnades kvar med kraftig minering, vilken i trots av alla säkerhetsåtgärder förorsakade många olyckor. Avståendet från Hangöområdet fastställdes slutgiltigt i fredsfördraget i Paris år 1947.

Krig och kärlek

Producent Mats Långbacka planerar en dramafilm om Hangöfronten och Bengtskär under början av 1940-talet. Krigsfilmen "Krig och kärlek" ska regisseras av Jon Lindström.

Filmen har en budget på hela 2,3 miljoner euro. Hangö stad stöder filmen på fem tusen euro. Det beslöt stadsstyrelsen i måndags. Bidraget utbetalas i början av år 2009 till Långfilm Productions.

Hangö Stevedoring

Stuveribolaget Hangö Stevedoring inleder samarbetsförhandlingar med stuveriarbetarna. Det blev klart i går på eftermiddagen då man inte kom någon vart med anpassningsförhandlingarna som pågått i fyra veckor. Målet är att spara 2,5 miljoner euro.

Huvudförtroendeman Dennis Finnberg säger att alla 150 stuvare berörs och det kan bli frågan om att både permittera och säga upp fast anställd personal. Finnberg tror att förhandlingarna blir svåra.

Stuveribolaget räknar med att omsättningen är tio procent mindre nästa år jämfört med i år. Dessutom höjs stuvarnas löner i två omgångar nästa år med en kostnadsökning på totalt nio procent.

Samarbetsförhandlingarna inleds den 8 decemeber.

Intressanta siffror, minst sagt. Mera:

Bilimporten över Hangö var i novemver hälften mindre än i oktober. Endast 16 000 bilar passerade Hangö i november.

Däremot fortsätter till exempel långtradartrafiken att öka. Långtradar- och trailertrafiken ökade med cirka tio procent jämfört med oktober

Det intressanta här, enligt mångas mening, är att denna transitotraffik innebär mera arbete för stuveriarbetarna än bilimporten.