onsdag 8 juli 2009

Ridsport

Tidningen "Hangö" kan den 8 juli 1902 informera sina läsare om följande:

- Ridsport i Hangö. I likhet med hwad flere år förut warit fallet har jämwäl i år en afdelning af Helsingfors Ridinstituts stall för sommarsäsongen förlagts hit till Hangö. - Stallet består af åtta wäl inridna hästar. Lektioner gifwas af ryttmästar A. Lindeman, som äfwen leder promenadridterna. Längre fram komma s. k. jaktlopp och schintseljakter att anordnas. Ett lämpligt tillfälle jämwäl för stadsbor att inkomma i den hurtiga och hälsosamma ridsporten erbjuder sig nu.



Polska Pogoria i blåsten


Det polska segelfartyget s/y Pogoria, som deltar i Tall Ships Race, råkade i går kväll kring 8-tiden i sjönöd 15 sjömil sydost om Hangö. Fartygets samtliga 3 master gick av och hamnade delvis i havet. Det 50 meter långa fartyget kunde inte använda sina motorer.

Ombord färdades 50 personer av vilka 38 är elever i åldern 15 till 25 – många av dem ute på sin första seglats. Ingen av de ombordvarande har skadats eller fallit i sjön.

Räddningsarbetet pågick hela kvällen. Flera av sjöbevakningens båtar fanns på plats, liksom också sjöräddningsfartyget Russarö från Hangö.

Två helikoptrar deltog också i räddningen. De ombordvarande eleverna vinschades upp i helikoptrarna och fördes till Tulludden där ett räddningscentrum byggdes upp. Kvar på fartyget blev bara den professionella besättningen på tretton personer. Enligt sjöbevakningen rådde det ingen fara för att fartyget skulle kantra.

Vindstyrkan i området var tio sekundmeter och vågorna kring två meter höga.

Den preliminära orsaken till att det Pogoria råkade i sjönöd är metalltrötthet.

Enligt Sjöfartsverket hade två av masterna gått av vid svetsfogarna, vilket pekar på metalltrötthet eller rost.

När en mast gick av uppstod en kedjereaktion och också de två övriga masterna gick itu.

Fartyget har bogserats till Västra hamnen i Hangö.

Tall Ships Race arrangeras årligen på Europas hav. Fartygen seglar på Östersjön vart fjärde år. Fartygen som deltar i årets tävling startade från Gdynia i Polen förra veckan och är på väg mot S:t Petersburg.