lördag 1 februari 2014

Den nya turistbroschyren

Den nya turistbroschyren har utkommit. Då jag som hastigast bläddrar igenom utgåvan, med den ståtliga
underrubriken "Handbok om södern i Finland", tycker jag mig närmast se en billigare kopia av fjolårets version.

Vilket kanske är helt förståeligt, mycket är det väl inte som ändrats de senaste 100 åren i vår stad, så hur skulle någonting ändra på bara ett år. Men en ganska stor grej har man åtminstone gjort av inkommande sommars Rilaxfest.

"Du visste väl att Hangö är öppet året runt? Vi brinner av iver över att visa dig ett “annorlunda” Hangö", skriver Hanko Tourist Office på sina hemsidor, men hur jag än bläddrar hittar jag bara en slogan om att älska årstiderna. Här borde nog vi företagare skärpa oss och se till att det finns evenemang året om, det är inte turistbyråns fel om ingenting händer och sker i vår stad vintertid.


Jag bläddrar på skoj i en turistbroschyr, utgiven av föreningen Turistföreningen i Finland 1910. Där berättar man om naturligtvis om alla våra stränder och klippor, kyrka och sådant. De sedvanliga sakerna, som fungerar än i dag.

Men dessutom skickar man ut den turistande allmänheten till så exotiska resemål som Täcktom, Tulludden och Hangöby. I Hangöby rekommenderas det att man beser Barnhemmet, Kapellhamnen och Kråkudden.

Tulluddens återöppnande för oss civila människor är ju som bekant hårt på gång för tillfället, så där har turisbroschyren någonting att ta upp till nästa år.

Synd bara att de gamla fängelsebarackerna fått förfalla, eller den kvinnliga arbetskolonin som det kallades, annars hade vi där fått ett fantastiskt utflyktsmål.