fredag 12 oktober 2012

Hangö inför kommunalvalet

Nostalgi för många, fornhistoria för resten av oss.

Ja så kan man beteckna en valdebatt hållen 1976 i Hangö.

Intressant nog så är det rätt långt samma teman som gäller; Kommunsammanslagningar, stadens bevakande av sina intressen, miljöfrågor, kohandel i fullmäktige o.s.v.

Kommunsammanslagningar 1976, kanske någon av de yngre frågar sig. Jo, då blev Hangö plötsligt Stor-Hangö i och med att Lappvik, Täktom, Tvärminne och Sandö anslöts till vår sydliga stad.

Det nästan en timme långa inslaget, som jag hittade i det välfyllda YLE-arkivet, inleds med en mycket ung Arvi Suvanto och vackra filmsnuttar från ett Hangö som inte längre finns. Eh... egentligen har inte heller vyerna, liksom det politiska pratet, ändrat så mycket. Någon som hittar sig själv på biderna? Jag hittade Lönnebergs Emil i bilderna från torget.

I själva debatten deltar chefredaktör Hans. E. Österlund (SFP), speditionsförman Rolf Rönnblad (SDP), postmansförman Åke Rehn (DFFF), inköpschef Erik Tuhkanen (LFP), rektor Jorma Kahma (Saml. p.), Bernhard Lönngren (Kr. F.) samt rektor Arne Lumme (KFP). Debatten leds av Stig Asplund med stadsdirektör Arvi Suvanto som teknisk sakkunig.

Mycket sevärt, vem har sagt att kommunalval alltid ska vara så himla tråkigt?

Ännu en gång LÄNKEN.