måndag 23 februari 2009

Brand i Koverhar

Det uppstod tidigare i kväll en allvarlig brand i Ovako Wires stålfabrik i Koverhar. Brandkåren har läget under kontroll, och inga personskador uppstod.

Från västra nylands räddningsverk rapporterar man att branden uppstod på grund av ett tekniskt fel, då smält stål antände maskineriet i masugnen.

Nödcentralen fick larmet vid tio-tiden tidigare i kväll, rapporterar finska YLE.


Uppdaterat 28.2.
Tidningen Västra Nyland berättar den 24:e sålunda:

På måndagskvällen vid 22-tiden utbröt en mycket allvarlig brand i Ovako Wires fabrik i Koverhar. 40 ton stål rann ut från masugnen då en eldfast förhydning gick sönder. Ingen person skadades i branden.

Värmen och gnistor från den brännheta stålet antände en maskin bredvid.

Jourhavande brandbefäl Olli Ryhänen vid Västra Nylands räddningsverk uppger att branden var mycket allvarlig.
– Det handlar om stora mängder stål, 40 ton, det är lika mycket som det går åt att att tillverka 40 personbilar.

Fabrikens egen brandkår inledde släckningsarbetet innan räddningsverket hann på plats. På en timme fick man branden så gott som släckt. Det fanns ingen fara för att branden skulle sprida sig.
– Räddningsarbetet gick ut långt ut på att kyla ner det som fanns omkring brandhärden.

Två timmar efter att branden hade fått sin början kunde de sex räddningsenheterna från Hangö och Raseborg lämna brandplatsen i personalens händer.

Fabrikschef Seppo Haimi säger nu på morgonen att det ännu är oklart hur stora skador branden förorsakat. Som bäst kartläggs omfattningen av branden.
– Reparationsarbetet av kablar har redan inletts, säger han.

Djurplågeri

Tidningen Hangö berättar den 23 februari 1935 om en körkarl med dåliga nerver:

Senaste onsdag anmäldes till härvarande polisinrättning, att körkarlen Arvid Hugo Nordström samma dag gjort sig skyldig till grov misshandel av sin häst.

Nordström var sysselsatt med att köra ved till stadens vedgård. Han hade 4 kubikmeter ved på lasset, för vilket en ganska liten häst var förspänd. Då han med det tunga lasset kom till vedgården, orkade ej hästen dra lasset på grund av att marken var övertäckt med en mängd barkar och dylikt. I sin ilska häröver tog då Nordström en bastant påk från lasset och började härmed slå hästen i fullt raseri. Då några åskådare till uppträdet sökte gå emellan, blev Nordström än mera vildsint och visade lust att gå till anfall även mot dem. Till slut slängde han tillhygget på benen på det arma djuret. Detta måste senare ersättas med en kraftigare häst, som hade bättre kraft att draga det tunga lasset.

Vid undersökning har det framgått, att händelsen utspelat sig på sätt i anmälan uppgivits, och Nordström har också själv erkänt, att han misshandlade hästen. Han kommer att stå till svars för misshandel vid rådstuvrättens sammanträde den 11 mars.


Fortfarande oklart med posten

Tidtabellen för Itellas indragning av postkontoret i Hangö är ännu oklar, och avtal med något lokalt postombud har ännu inte undertecknats. Så länge ingen privatföretagare är beredd att ta över postfunktionen, kan stängningen inte realiseras eftersom rätten till postservice är en lagstadgad rättighet.

Itella Ab fattade beslut om en indragning av postkontoret i Hangö i slutet av augusti i fjol med hänvisning till bristande lönsamhet.

Esko Hurmes namninsamling för postens bevarande på nätet har så här långt samlat 717 namnunderskrifter.

Listorna finns på nätet på båda inhemska språken, och dessutom i pappersform på bankkontoren, Tiimari och i de flesta mataffärer.