onsdag 24 oktober 2012

Siffernissar

Under de senaste dagarna har det spekulerats och diskuterats de siffror gällande landets kommuners ekonomiska livskraft. Bakgrunden denna gång är en lista som Kunnalisalan kehittämissäätiö publicerat.

På den berättas det att Hangö år 2030 inte kanske klarar sig så bra, placerar sig på en 147 plats. Vilka orakel man använt sig av för att veta hur vårt lands ekonomi ser ut om 18 år vet jag inte, kanske det rent av är någon gammal text skriven av Nostradamus, men så värst tillförlitliga uppgifter kan det nog inte vara.

Däremot är det positivt och glädjande att man fortfarande år 2030 räknar med Hangö som en självständig kommun.

Mera relevant är siffrorna från 2010, de borde åtminstone stämma någorlunda. Där placerar sig Hangö på en hedervärd 124 plats - bättre än Raseborg för övrigt - vilket kan vara nog så anmärkningsvärt med tanke på de bistra tider vi haft under senare år.  Inte ens vår stolta huvudstad klarar sig till en högre placering än 90 på den listan.

Att hålla på och stirra sig blind på dylika listor kan vara nog så trevligt, som tidsfördriv, men nog vore det bättre att koncentrera sig på att lösa problemen i stället för att bara konstatera att de finns.