torsdag 14 maj 2009

Kappseglingar vid Hangö


Tidningen "Hangö" hälsar kappseglingar välkomna den 14 maj 1899 på följande sätt:

- Kappsegling inwid Hangö. Wid nyligen hållet möte beslöt Ekenäs segelsällskap lördagen den 8 nästkommande juli arrangera kappsegling inwid Hangö, afsedd både för allmogebåtar och sällskapets egna slupar.

Det är att hoppas att detta segelsällskapets arrangemang skall hälsas med glädje af många, specielt fiskare och lotsar, bosatta wäster om Hangö, hwilka sannolikt nog hafwa nödigt intresse för kappseglingar i allmänhet, ehuru det långa afståndet till Hästö-Busö, där sällskapet wanligen anordnar sina täflingar, gjort det swårt för intresserade, hwilkas hemwist ligga wäster om Hangö, att infinna sig wid dessa kappseglingar.

* * * *

Vilket osökt påminner mig om att årets regatta anordnas den 02.07.2009 - 04.07.2009.

Grundtrygghetsnämnden

Grundtrygghetsnämnden hör till de som ska permittera folk i Hangö stads sparprogram.

Kanske det i alla fall är onödigt, då man från senaste protokoll kan läsa följande:

- Köksbiträdet / kokerskan Margareta Sjöblom har sagt upp sig från sin befattning fr.o.m. 1.10.2009 på grund av pensionering.
- Grundtrygghetsnämnden beslutar bevilja Maarit Pesonen, assistent inom dagvården, deltidspension fr.o.m. 1.8.2009, så att hon arbetar 60 % av arbetstiden.
- Närvårdare Iris Kämpe har sagt upp sig från sin närvårdarbefattning i Vård i Hemmet fr.o.m. 1.8.2009 på grund av pensionering.
- Närvårdare Anja Tervo anhåller om avsked från sin befattning som närvårdare i Astrea. Anställningsförhållandets sista dag är 26.4.2009.
- Närvårdare Pia Wikström anhåller om avsked från sin befattning som närvårdare i Astrea. Anställningsförhållandets sista dag är 16.5.2009.
- Närvårdare Tuija Österback anhåller om avsked från sin befattning som närvårdare i Astrea. Anställningsförhållandets sista dag är 16.5.2009.
- Familjearbetare Eija Salo anhåller om tjänstledighet från sin familjearbetartjänst under tiden 1.8.2009 – 31.5.2010 för att sköta ett vikariat som skolkurator på halvtid (50%) i svenska skolans högstadium/gymnasium. Socionomstuderande Päivi Mykkänen har arbetat som tillfällig familjearbetare och vikarie inom barnskyddet under tiden 1.9.08 – 30.4.09 och är villig att ta emot vikariatet.
- Elisa Minkkinen, som är tillfälligt anställd som närvårdare i Ängshyddans daghem. har sagt upp sig fr.o.m. 26.4.09.
- Susanne Eklund, ansvarig vårdare i gruppfamiljedaghemmen Petunia och Mullvadarna, anhåller om att få arbeta 30h/ vecka under tiden 3.8.09 – 28.5.10 p.g.a. studier till barnträdgårdslärare.
- Grundtrygghetsnämnden beslutar bevilja Marina Lehtinen deltidsarbete (30 h per vecka 29.5.-31.12.2009.
- Grundtrygghetsnämnden beslutar bevilja Maria Lindstedt deltidsarbete (30 h per vecka 1.6.-31.12.2009.
- Grundtrygghetsnämnden beslutar godkänna hälsocentralläkare Stina Kvarnströms anhållan om deltidspension från och med 1.8.2009.

Olyckan i Syndalen

Som ordförande för Hangö Reservister, aktiv medlem i landskapsstyrkorna samt som representant i Försvarsutbildningsföreningen ser jag det som en omöjlighet för mig att låta bli kommentera den senaste olyckan i Syndalen.

Den beväring som på tisdagseftermiddagen träffades av ett skott har nu genomgått en lyckad operation, och han blir ok. Vådaskjutningen inträffade under en evakueringsövning med sju personer på plats. Beväringen som träffades simulerade skadad och hade gett bort sitt vapen. Den beväring som tog hand om vapnet råkade tappa det och vapnet avfyrades. Beväringarna hade skyddsvästar på men skottet träffade beväringen i armhålan och gick ut via ryggen.

Inte för att splittervästen hade gjort någon skillnad på det avståndet. Om något, kanske skadan hade blivit värre.

En olycka tyder det ju helt klart på, då händelseförloppet är så att olyckan skedde under en evakueringsövning där två beväringar skulle byta vapen. All spekulation om att vapnet skulle ha ett tekniskt fel är överflödig.

Den kvinnliga beväring som tappade vapnet har inte kunnat förhöras eftersom hon är i chock. Undra fan på det, som om det inte räckte till att skjuta "kaveri" så blir hon ju åtalad.

Felet här, om en skuldbörda överhuvudtaget bör läggas på någons axlar, ligger hos de som skriver programet för beväringarnas utbildare. Har man skarpt i sitt vapen, då fan anamma tappar man det inte! Eller shablar med avtryckaren i ett byte. Det vet vi ju alla... Om det är till någon tröst.

Det verkliga problemet här ligger enligt min mening, tyvärr, djupare än såhär. Med den grundutbildning vanliga "junnur" har i dagens läge då de går in i sin värnpliktstid så räcker resurserna inte till. De förstår inte att det tar sjukt "på riktigt" att bli skjuten. En uppväxt med TV-spel, datorer och dåliga filmer i stället för att vara ute på skytte med pappa har gjort sitt. Och kanske den lilla övervikt man dras med, stress över ekonomi och annat skräp gör sitt också.

Grundutbildningen bör ses över. Mera bilder på döda människor, bortskjutna lemmar, huvuden och gråtande barn. Riktiga bilder, inte hollywood-versionen. Tro mig, det är en väsentlig skillnad. En längre tid för övning med skarpa behövs innan pojkarna och flickorna skickas ut i terrängen. Kanske lite mindre "taakse poistu" vore på sin plats, för mera skjutbanelekar?

Ett stort tack hur det än går i polisutredningen vill jag rikta till; övervakarna av övningen, räddningsverket, Medi-Heli och läkarna på Mejlans. Utan ett snabbt och smidigt samarbete kunde det här ha slutat verkligt illa.

Jävlar annamma. Armén är ingen lekstuga för övervuxna tonåringar. Det är inte meningen att dom ska "trivas". Behandlar man folk som småbarn då dom är 17-20, så går det såhär.