tisdag 19 maj 2009

Taxistolpe vid torget


Parkeringsplats för taxi vid Nycandergatan.

Hangon ULA-Taksi Oy - Hangö ULA-Taxi Ab har varit i kontakt med stadsingenjören och föreslagit, att tekniska och miljöverket skulle sätta upp en stolpe för en taxihållplats vid Nycandergatan 14. Denna hållplats behövs nattetid kl 00.00 – 03.00. Vid hållplatsen behövs tre parkeringsplatser.

Under övriga tider skulle parkeringsplatsrena vara i allmänt bruk. Avdelningen för kommunteknik sätter upp sakenligt trafikmärke.

Telefonnumret till ulan är förresten 019 106910.


Auktion i Hangö

I tidningen Vestra Nyland kan vi den 19 maj 1882 läsa om följande i Hangö anordnad offentliga auktion, som inte står Bukowskis auktioner långt efter (fetstilen, som kan verka underligt placerad, är enligt originaltexten):

- Onsdagen och Torsdagen den 24 och 25 innevarande Maj från kl. 10 f. m. och kl. 5 eft. m. försäljes å Ordningsrättens lokal i Hangö medelst offentlig frivillig auktion åtskillig bättre lösegendom, bestående af guld och silfver, hvaribland nämnes ett fruntimmers ur med halskedja och en antikemaljerad svampdosa. Diverse nysilfver-saker, såsom frukt- och desert-knifvar, spadar, saladierer, frukt-, desert- o. syltskålar, kannor och brickor. Oljefärgs och andra taflor, vägg- och bordsprydnader, deribland en förgyld antik nattlampa med oljemålning på glas. Möbel, hvaribland ett obetydligt begagnadt pianino af J. A. Söderströms i Stockholm fabrik. En välbehållen antik möbel, bestående af en inlagd inventionssoffa, med skåp och sybord, 6 st. stolar med i ryggstödet infattade mythologiska figurer, 4 st. taburetter äfvensom 2 st. i samma stil infattade runda fällbord, en symaskin af svenskt fabrikat, en antik byrå med hvit marmorskifva, och en med svart enahanda skifva, en stor förgyld väggspegel, en antik förgyld pendyl med godt urverk. Tagel- och fjäder-sängkläder, damast- och linne-duktyger äfvensom en mängd annat diverse.
Hangö stads auktionskammare den 6 Maj 1882.
ex officio;
Oskar Wikman

* * * * *

Det finns en bra bild på ett "pianino" på Svenska Musikmuseet i Stockholms sidor. Någon som vet skillnaden på ett piano och ett pianino?