torsdag 1 mars 2012

Hangö gymnasium

Tidningen Västra Nyland berättar i sitt gårdagliga nummer att Hangö gymnasium är bäst i Västnyland. Det påståendet baserar man på en rankinglista över gymnasierna i Finland publicerad av tidningen Ilta Sanomat. Listan, som jag efter mycket sökande och rotande, hittade på nätet är publicerad den 31.5.2011.

Om publiceringsdatumet för artikeln stämmer, vilket det väl med all sannolikhet gör, är det inte en lista som är gjord i går precis. Men den är i alla fall rätt intressant.

Vilket man tydligen även tyckt på VN, då man kontaktat kommunförbundets Corinna Tammenmaa för ett utlåtande. Ni minns kanske att det var kyrkslättsbon Tammenmaa som skällde små gymnasiers lärare för inkompetens i höstas, vilket fick en och annan lärare att gå i taket.

Nu hänvisar hon, kommunförbundets projektchef Tammenmaa, till en ännu äldre undersökning - gjord redan 2007 - där hon läser saker hon tycker att är oroväckande. Samtidigt poängterar hon att storleken på gymnasiet inte påverkar resultatet i studentexamen och att hela debatten kring små och stora skolor borde glömmas.

Vilket väl vore fatalt för henne, då läggs hennes projekt med stor sannolikhet ned.

Men så livar hon upp det hela och säger att problemet är att antalet elever, då främst i de svenska skolorna, minskar. Vilket då i förlängningen, av ekonomiska skäl, betyder att små svenska skolor får sämre kvalitet på undervisningen.

Hangö gymnasium var i Ilta Sanomats lista rankad på plats 32 i hela landet. Hankoniemen lukio hade nummer 188 på samma lista, Karis-Billnäs var rankad som nummer 60 medan Ekenäs hade placering 87.

Kyrkslätts gymnasium, mer än dubbelt så stort som Hangö gymnasium, placerade sig för övrigt på en hedervärd 207:e plats.