onsdag 31 mars 2010

Hemming Elfvingsvägen


Då jag rotade runt på stadskartan inför gårdagens inlägg hade jag stora svårigheter att placera det tänkta stället för den nya hundrastgården. Det inritade området, samt textbeskrivningen, passade helt enkelt inte in på Hemming Elfvingsvägen. Hur jag än vände och vred på kartan.

Tills det plötsligt slog mig; Vi har två gator med samma namn i staden! En i Hangö Norra och en i Hangöby. Besynnerligt. Dylika problem kan jag förstå att de har i Raseborg med alla sina sammanslagningar, men att vi i lilla Hangö har svårt att hitta på gatunamn förstår jag inte.


Så vem var då denne så viktige Hemming Alarik Elfving? Konsul Elfving (1887-1965) köpte finlands första kexfabrik, Finsk-Engelska Bisquitfabriken, 1919 och utvidgade verksamheten till bl. a. lakrits och annan godis. 1927 sålde han sedan fabriken till sin vän Karl Fazer, skrönor berättar att de kastade krona och klava om affären. Mera om detta HÄR.

Efter detta övergick Elfving, som då förlänats titeln kommerseråd, till sillfiske. Båtarna i denna fiskeflotta går att se HÄR.