fredag 26 november 2010

De Fyra Vindarnas Hus

Staden har på sina hemsidor publicerat de sökande, samt ett sammandrag av deras anbud, till Fyra Vindarnas Hus och Plagen. Intresset verkar inte ha varit stort, endast tre anbud på vindarna och fyra på Plagen, men ansökningstiden var ju inte den längsta.

På grundval av de ansökningar som löpt in föreslås nu att "Nixu" Knichter väljs till ny arrendator av De Fyra Vindarnas Hus och att Maija Ainamo väljs till ny arrendator av Plagens badstrand och kiosk.

Nixu lovar bygga en ny terass, förnya den gamla samt inredningen, grunda ett trädgårdscafé och bygga duschar (!). Javisst, ja. Och kanske betala något smått i hyra ska han väl betala, ungefär, lovar han.

Det under bildning varande bolaget "Strandpaviljong Plagen" (från finskan), lovar att utveckla området, inklusive Park-bergen (?), ordna temakvällar, bygga en ny sommarrestaurang-café (!), skönhetssalong, bastu, toaletter och duschar. Och att göra området till ett centrum för fritids- och hobbyverksamhet. Ja jestas! Ja, och hyra vill man därtill betala 10.500 €.

Stadsstyrelsen tar ställning till frågan på sitt möte i måndag.

Befolkningsmängden minskar


Jag var frestad att använda rubriken; Hangöborna krymper, men en sådan rubrik får väl ingen ens att fnissa i dagens allvarliga läge.

Eva Hagman har pratat med forskningsdirektör Elli Heikkilä på Migrationsinstitutet, som räknat på befolkningsökning och -minskning i våra kommuner. Resultatet går att läsa på dagens nummer av Västra Nyland.

Ingen blir antagligen förvånad över att befolkningsmängden i Hangö fortfarande minskar. Som delorsaker till bortflyttningen nämns det dåliga arbetsläget samt de stora åldersgruppernas hemlängtan. Det vill säga, efter pensionering har de flyttat tillbaka dit de ursprungligen kommit ifrån.

Inte heller föds det lika många som det dör, sägs det också.

Ett undersökande reportage kunde ge vid handen att vi i Hangö för 10 år sedan hade 10.053 invånare (uppsk. 31.12.10. Statistikcentralen) och byggt vidare på det. Men det får kanske bli till en annan gång, siffrorna för stadens befolkning sedan stadens grundande är alla tillgängliga.

En sensationsjournalist kunde säga; Explosionsartad befolkningsökning väntad i Hangö! På grund av den nu rådande höga arbetslösheten kommer befolkningsmängden troligtvis att skjuta i höjden då alla med stor sannolikhet nu nygjorda hangöbor ser dagens ljus. Vilket vore roligare att skriva.

Men tyvärr ser det inte ut att kunna bli verklighet: