söndag 15 mars 2009

Flytande dykare


Tidningen Hangö ger oss den 15 mars 1891 följande intressanta information om dykerivärksamheten i våra förfäders vatten:

En dykeriapparat för Murtajas räkning anlände med Nidaros sista tur. Apparaten, som är af firman Tylor & Sons i London wälkända tillwärkning, afprofwades i går under tillopp af en massa åskådare och befans i allo motswara fordringarna. Dykaren, Murtajas timmerman, som tidigare praktiserat som dykare i Fredrikshamn och Kotka, nedsteg i närheten af Nidaros för att om möjligt uppfiska en låda, innehållande sylar m. m., hwilken i förgår afton under lastning nedföll i wattnet. För litet wikter hade emellertid anbragts på skorna, så att han ej hölls på bottnen, utan efter några fruktlösa försök nödgades uppstiga med oförrättad ärende. Hufwudändamålet att pröfwa dykeriapparatens duglighet blef emellertid uppfyldt.

Enligt priskuranten kostar apparaten med tillbehör 125 £ (= 3,125 Fmk á 25 Fmk per £). Då härtill läggas omkostnader för frakt, speditioner m. m. stiger wäl slutsumman till c:a 3,500 mk.

Pumpen är tre cylindrig och försedd med kallwattenreserwoar. Twänne wattentäta dykerikostymer höra till apparaten jämte nödiga klädespersedlar samt 150 fot gummislang, reserw, fjädrar, wingskrufwar, muttrar m. m.

Bakpå hjälmen sitter en wentil, som af dykaren kan öppnas för att utsläppa öfwerflödig luft, men som äfwen själf öppnar sig, om trycket blir för stort. På bröstet finnes en annan wentil, som kan öppnas och stängas af dykaren själf efter behag.

Då dykaren kommer ofwan wattenytan, kan han själf öppna fram glaset på hjälmen. Detta är i synnerhet praktiskt på grundare watten, där dykaren når öfwer wattnet med hufwudet, så att han själf kan öppna framglaset och gifwa order till sina medhjälpare.

Mad Dog återuppstår inte

Kioskbyggnaden, Mad Dog, belägen på den s.k. kiosktomten vid Hamngatan i Östra hamnen brann ner häromåret. Med försäkringsbolaget har staden kommit överens om att byggnaden inte återuppbyggs. Om brandskade ersättningen har man kommit överens om att den betalas till staden i enlighet med försäkringsvillkoren. Byggnaden var uthyrd åt East Harbour Food och hyreskontraktet hade gått ut 30.9.2008. Hyran var 5 % av omsättningen dock minst 5.000 €. Man har kommit överens om att hyreskontraktet har gått ut.

Tomten, som till arealen är 270 m2, har i detaljplanen anvisats som kvartersområde för affärsbyggnader, och på den i planen anvisade byggnadsarean får byggas en kiosk. Byggnadsrätten är 200 vy-m2, våningstalet I. I detaljplanen finns specialbestämmelser om byggnadens anpassning till stadsbilden och landskapet.

Tomtens placering mitt i centrum av Östra hamnen har en viktig betydelse för Östra hamnens funktionsduglighet, utbudet av tjänster och för stadsbilden. Det är således viktigt, att på tomten möjliggörs sådant byggande inklusive funktioner, som fyller dessa kriterier. Staden har ingen anledning att själv bygga eller låter bygga tomten, utan det är ändamålsenligt att överlåta den åt en privat näringsidkare. På grund av tomtens placering och karaktär är det ändamålsenligt att den åtminstone i till att börja med arrenderas. På grund av byggnadsinvesteringarna sluts arrendekontraktet på lång tid, vilket förutsätter beslut av stadsfullmäktige.

Det har kommit flera förfrågningar om tomten och det är all anledning att överlåta den på basis av anbudstävlan. Tomten överlåts mot på förhand meddelat årsarrende och som kriterier för konkurrensutsättningen skulle användas kvalitetsbestämmelser i enlighet med detaljplanen samt innehållet i näringsverksamheten. Som innehållskriterier tas i beaktande åtminstone karaktären på serviceutbudet jämfört med övrigt serviceutbud i Östra hamnen samt hur lång öppetsäsongen är.

Stadsstyrelsen beslutar (i måndag) att genom anbudstävlan bjuda ut för arrendering tomten i kvartersområdet för affärsbyggnader i kvarter 129 i Östra hamnen att byggas för utövande av näringsverksamhet.