torsdag 18 november 2010

"Fiskförädlingshallen en fars"

Ovanstående rubrik är hämtad ur dagens Etelä Uusimaa och är ett citat från fullmäktigemötet senaste vecka. Den som utbrister i dessa ord är Eero Koli (Cent.) i diskussionen kring uthyrningen av fiskförädlingshallen.

Det är nu så, att jag inte så ofta håller med den gode Koli, men denna gång har han en poäng då han ifrågasätter att hallen ska hyras ut till en företgare "så där bara". Uthyrningen av hallen borde gå till allmän ansökan, precis så som man nu gjort med en drös andra utav stadens fastigheter. De Fyra Vindarnas Hus och Plagen som exempel.

Att dessutom uppgöra ett kontrakt med Viking Seafood Ab, som stipulerar att det finns förköpsrätt på hela hallen och att hyrorna dras av på priset då köpet görs upp låter som rena rama donationen i mina öron.

Hur kommer det sig att staden på detta sätt subventionerar ett privat företag?

En annan intressant grej i referatet är en för mig totalt ny uppgift, det gäller nu de besynnerliga återbetalningarna på indragna stadsandelar; Stadsstyrelsens ordförande Jouko Kavander (SDP) ska ha förutspått de nu uppstådda problemen redan i byggnadsskedet.

Och orsaken till att det gick som det gick ska, enligt Kavander, ha varit att det till det då uppgjorda kontraktet "senare lagts till finstilt text", som försvårade användandet av hallen i dess ursprungliga syfte.

Ajjaha, säger jag.