onsdag 27 oktober 2010

Nyfiken på...

Programmet "Nyfiken på..." med underrubriken "En kritisk granskning av samhälle, kultur och fenomen i Svenskfinland, på Radio Vega tog i dagens avsnitt upp flyktingar i Hangö.

Med inlägg som citerar Mattsson och Thors "från tillfället i Ekenäs i går", och som likt fakta framhäver att Hangö kommer att ta emot mera flyktingar från Myanmar. Intressant vinkling, att i dag, en vecka senare den 27.10, höra ett längre inslag om flyktingsituationen i Hangö. Och med dramatiserade hänvisningar till att grundtrygghetsnämnden gett grönt ljus för "flyktingar från Burma".

I det sammanhang dessa intervjuer framställdes kräver en god journalistik att man åtminstone nämner fakta, åtminstone i förbigående nämner att de fakta man använder är en vecka gamla och minst sagt osäkra. För att inte säga ur luften hämtade. Att grundtrygghetsnämnden gett grönt åt någonting som funnits i ett budgetförslag... Ja, ja. Det är sådan journalistik vi, de oberoende icke-journalisterna, ska stå för.

Jag är Nyfiken på... av vilken anledning gör redaktören Jonas Blomqvist så här?

Grejen är någonting som man på god grund kan kalla uppblåst och jag hoppas att detta inte är någonting Svenska YLE tänker fortsätta med. Vi måste få kunna lita på att YLE står för helt oberoende faktaförmedling.

Nu ska det "gallras"

Staden utför nu under slutet av hösten röjning och avverkning av ekonomi- och rekreationsskogarna på området mellan Tegelbruksvägen, Pro Hangövägen, Hemming Elfvingvägen, Bryggaregatan, Narviksgatan, Nyckelpigansgränd och Hagagatan.

Toppar och grenar från avverkningen får av Hangöborna tas tillvara som brännved.

Röjnings- och avverkningsarbetena hör till de åtgärder som med 10-15 års intervaller ska utföras för att träden ska må bra, berättas det i ett meddelande på stadens hemsidor.

Staden ber att invånare som har sin tomt på gränsen till de aktuella områdena, att märka ut de träd som de vill ha bort. Träden utmärks genom att binda ett snöre eller ett band runt stammen.