onsdag 22 januari 2014

HSF renoveras

Dagens Västra Nyland, tidningen, innehåller en riktigt intressant artikel gällande den nu pågående
renoveringen av Hangö Segelförenings anrika klubbhus i Östra hamnen. Visserligen verkar det som om man tappat bort ett stycke text vid övergången till den sista spalten, men det som återstår är väl värt att traggla sig igenom.

Det är nämligen inte bara en ytlig upputsning av huset man gör, även inomhus ska det fixas och det där fula skjulet man hade bredvid byggnaden försvinner. Därtill ska det komma planteringar m. m. Hela projektet går på närmare 200 000 euro, vilket verkligen inte är småpengar precis.

Och nej, innan något troll reagerar, det är inte Hangö stad som betalar. Det här heller.

Bertel Liljeqvist
"Skiggen", som åtminstone min farmor i tiderna kallade restaurangen, invigdes den 15 januari 1938. Huset ritades av den kände arkitekten, formgivaren och seglaren Bertel Liljeqvist. Nedre delen består av vita kalkstenstegel och övre delen är uppförd i trä.

I lokaltidningen skrev en reporter, då han år 1937 såg ritningarna till huset, begeistrat följande: "Icke allenast byggnaden såsom helhet, utan också de enskilda detaljerna ha utformats med den kunnige och idérike arkitektens vana hand. Det råder därför inget som helst tvivel om, att paviljongen i sitt färdiga skick ej blott skall motsvara, utan helt visst överträffa de förväntningar man uppställer, då man nu tar del av ritningarna."

Nu, 77 år senare, är det bara att instämma.