söndag 10 november 2013

Farsdag och mansvecka

Sådär, ja. En trevlig Farsdag på er, oss, alla Pappor.

Som avslutning på mansveckan - visst var det det, vilket många av er med säkerhet inte visste -firar vi då i dag Farsdag.

Mansveckan har i år tillägnats främjandet av den manliga kulturen. Vad nu sen det är får väl var och en välja själv. Hoppas jag. Men inte är jag säker, nog är det väl så som vanligt att bakom varje framgångsrik man står en... Nåja. I fjol uppmärksammades arbetslösa män, vilket var mera lättsmält.

Under mansveckan har jag på radion lyssnat på hur vi alla manschauvinister blivit utskällda av feministerna till att vara orsaken och roten till allt det onda här i världen, jämlikheten bland befolkningen har påpekats vara ofördelaktig och vi gubbar borde alla dra oss tillbaka för att låta gällt och högt skrikande kvinnor ta över. Det har tydligen bestämts att så är vår kultur.

Hur nu det sedan är jämlikt vet jag inte.

På HBL läste jag i går, bland artiklar om misshandlar och sexindustri och den stort uppslagna artikeln gällande vårt lands första feministiska forum, om ett nytt test som införts vad gäller filmer och filmtittande. Testet kallas Bechdel och går ut på att du innan du bänkar dig, med godis och bärs, framför en film ska kolla hur många kvinns det är med i filmen. Enligt den här testen, då enligt författaren till artikeln, klarar sig filmer dåligt. Filmer är inte jämlika, vilket nu då har bevisats.

Filmtittande och öldrickande är väl för övrigt en del av vår, åtminstone min, kultur? Och för det mesta ser jag på vad jag vill, inte vad någon annan bestämmer att jag vill se.

För att ytterligare bevisa hur ojämlik jag är, till och med här på Hangöskvaller, kan jag notera att jag tidigare har TVÅ etiketter med titeln Farsdag och SEX med Morsdag.

Där ser man, ojämlikheten råder överallt.