måndag 2 mars 2009

Omfattande polisoperation

Under eftermiddagens lopp har det i Hangö pågått en omfattande polisoperation. Polisen har letat efter ett under veckoslutet stulet hagelgevär. Geväret stals ur en privatbostad.

Under veckoslutet letade man efter det försvunna hagelgeväret i motorcykelklubbens utrymmen.

Det försvunna vapnet hittade man inte.

Som resultat av spaningarna har man anhållit en ung man som misstänkt för stölden och brott mot skjutvapenlagen.

I operationen i Hangö norra deltog under eftermiddageb ett tjugotal poliser. (YLE Länsi-uusimaa)

När olyckan är framme

Tidningen Hangö berättar den 2 mars 1896 om ett oväder med olyckilg utgång.

En wåldsam nordlig storm rasade härstädes i fredags mellan klockan ½ 2 och 3 på dagen. Redan tidigare på förmiddagen war winden ganska frisk, men omkring kl. ½ 2 middagstiden urartade den till en så wåldsam storm, som man endast sällan är i tillfälle att wara med om. Portar och plank gnisslade och skakades häftigt under stormens tryck, och på hafwet slets wattnet upp så
att det här och där liknade små rökpelare.

Tywärr kräfde stormen äfwen ett människolif. Några ögonblick före det owädret utbröt begaf sig nämligen fiskaren och båtbyggaren F. Eklund med sin segelbåt ensam ut från östra hamnen, i akt och mening att segla till båklandet. där han war bosatt. Han hade dock ej hunnit längre än ett stycke förbi de yttre kobbarna, då wakten ombord å Murtaja obserwerade att båten i en handwändning förswann.

Kapten Rein utsände ögonblickligen en af Murtajas båtar till bistånd, men då denna hann fram till olycksplatsen, syntes icke widare något spår af den förolyckade båten eller dess förare. Det enda man obserwerade flytande på wattnet war ett par åror och en wäska, hwilket bärgades.

Den omkomne hade någon stund före afresan blifwit i anseende till det nyckfulla wädret warnad såwäl af sin fader, lotsen Eklund, som af andra båklandsboar, hwilka samtidigt befunno sig i staden, och jämwäl lofwat inwänta lugnare wäder, för att sedermera i sällskap med de öfriga företaga öfwerfärden. Trots alt detta begaf han sig dock ut, utan att någon af de öfriga wisste något af det.

Antagligt är att båten, som war så godt som ny, i en hast fyldes med watten och sålunda sjönk, ty enligt hwad man tykt sig märka, hade den ej kantrat, utan sjunkit på rät köl.

Fiskaren Eklund war ungefär 35 år gammal och ogift. Den omkomne war därjämte wanför, i det han nämligen icke kunde röra sig ute utan krycka.

Uti skärgården här närmast omkring torde stormen ha rasat med icke mindre woldsinthet än här. Så t. ex. omtalas från Pettu att stormen där lösryckt kwistar från träden och fört dem långt ut på isen. Widare hade ett rietak warit på god wäg att få göra kwistarne sällskap, men mellankommen hjälp hindrade dock owädret att förwerkliga sin goda afsikt härutinnan.

Det egendomligaste war dock att, ehuru winden kom från NW., wisade termometern 4 grader.

Telegrafledningen härifrån råkade delwis i olag och telefonledningen war till följd af stormen ännu i dag på morgonen obrukbar mellan Hangö, Ekenäs och Helsingfors.

Polisen informerar...

...inte längre. Åtminstone inte om sådant som sker i Hangö.

Måhända detta beror på brist på personal, eller kanske på bristande intresse av att följa lagen.

Hur man än ser på saken, exempelvis här; Poliisi.fi, så fungerar arbetet i österbotten, medan vi här i Hangö får förlita oss till god tur och rykten. +, med god tur, en aning information från Tilannehuone.fi.

Måhända vi har slutat av med att vara brottslingar, och/eller andra former av olycksdrabbade här i Västnyland? Det kan ju inte stämma, eftersom det ständigt rapporteras om "tjutande polisbilar, brandbilar eller vadenuva".

* * * *

Med tanke på att vi senaste fredag (igen) hade ett tiotal polisbilar från Esbo i staden kunde man kanske tänka sig en liten kommunké från vårt statliga "Big Brother", med information om vad i helvete de sökte. Eller inte sökte.

Polisen har alltid med jämna mellanrum visat ett stort intresse av att visa upp sin styrka i vår stad, med varierande framgång, men jag tillåter mig betvivla nyttan med operationer som skrämmer upp "gemene man".

Rykten är INTE ett arbetsredskap som polismakten i detta land får använda sig av. Däremot är bevismaterial någonting som borde beaktas med motsvarighet till den högaktning vi andra visar polisen och vårt lands lag.

* * * *

Polisens etiska ed lyder som följer:

JAG LOVAR ATT EFTER BÄSTA KUNSKAP OCH FÖRMÅGA ALLTID OCH UNDER ALLA OMSTÄNDIGHETER UPPFÖRA MIG SÅ ATT DET ÄR FÖRENLIGT MED POLISENS ANSEENDE.

JAG RESPEKTERAR ALLAS RÄTTIGHETER OCH MÄNNISKOVÄRDE.

JAG ANVÄNDER MINA POLISBEFOGENHETER PÅ DET SÄTT SOM LAGSTIFTAREN HAR AVSETT.

JAG LYDER MINA FÖRMÄNS ORDER OCH ÄR BEREDD ATT MÖTA DE FAROR SOM ÄR FÖRKNIPPADE MED POLISYRKET.

JAG ÄR ÖPPEN OCH FRÄMJAR FÖRSONLIGHET.

JAG ÄR PÅLITLIG OCH HJÄLPSAM OCH BIDRAR TILL ATT STÄRKA SAMMANHÅLLNINGEN INOM YRKESKÅREN.

JAG ÄR RÄTTVIS OCH BEAKTAR HELA ARBETSGEMENSKAPENS BÄSTA.

SÅ HÄR VILL JAG TJÄNSTGÖRA SOM POLIS.

* * * *

Maktdemonstrationer, utan påvisbara resultat, gör oss "vanliga skattebetalare" förbannade, och i värsta fall rädda. Kanske de bilar, med all grunkeligrejs vi vanliga medborgare ingenting vet om, kunde ha användts till något annat (bättre) syfte?

Eller, borde kanske Esbopolisen fixa en filial i staden?

Vi har utrymme, när Raseborgspolisen fått egna utrymmen och Hangöpolisen är bortflyttad av ekonomiska skäl.