onsdag 27 januari 2010

Hangö fågelstation får miljöpris


Hangö fågelstation Halias har fått ett miljöpris.
Priset på 10 000 euro instiftades för ett år sedan och delas ut av Bergsrådinnan Sophie von Julins Stiftelse i samarbete med tidningen Västra Nyland.

Hangö fågelstation finns på naturskyddsområdet Uddskatan, längst ute på Tulludden. För att komma dit måste man ha passersedel och ta sig genom Frihamnens bevakade port.

I juryns motivering sägs det att Hangö fågelstation, som startade sin verksamhet 1979 på Finlands sydligaste spets på Uddskatan, har gett oersättlig information om förändringarna i miljön och har dessutom bidragit till att bibehålla människornas kontakt med naturen.

Fågelstationen Halias upprätthålls av Helsingforsföreningen Tringa.

Halias har fått understöd av Finska kulturfonden och betalar ut ersättningar bland annat till folk som kommer till Hangö för att ringmärka fåglar. Men verksamheten på fågelstationen bygger långt på att folk ställer upp frivilligt, berättar Västra Nyland på sin nätbilaga.

Harkimo marknadsför Hangö-hotell i Diili

En uppmärksam nyhetssurfare påpekade försynt att Harkimos Hangö-projekt igen går framåt.

HS.fi kan vi läsa, att ryktet vi hörde i december talade sanning; Harkimo ämnar verkligen skaffa sin nya vd till det blivande hotellet i Hangö genom en tävling i TV-programet "Diili".

Jag läser vidare: I den nya Diili förverkligar Harkimo en årtionden gammal dröm och bygger nya bostäder och ett hotell i Hangö. Projektets helhetskostnad beräknas bli kring 70 miljoner euro, och det förändrar påtagligt landets sydligaste stads, Hangös, stadsbild.

Om någon känner sig hugad att delta i ett TV-spektakel för att få möjligheten att bli vår nästa hotelldirektör, är det bara att anmäla sig till tävlingen. Anmälningstiden går ut i slutet av februari.

Lycka till!

Rekordmånga alkoholtillstånd återkallades

Länsstyrelsen i Södra Finlands län återkallade ifjol rekordmånga, sammanlagt 90, serverings- och detaljhandelstillstånd för alkohol. Antalet påföljder för överträdelser mot alkohollagen uppgick till totalt 624. Det gjordes också fler inspektioner än tidigare år, totalt 3 143. Den vanligaste orsaken till att tillstånden återkallades var ekonomiska försummelser, såsom skatteskulder.

Av alkoholtillstånden återkallades 49 permanent och 41 för viss tid. I 9 fall drogs alkoholtillståndet in för viss tid på grund av att alkohol hade serverats minderåriga. I 11 fall återkallades tillståndet på grund av servering till berusade eller på grund av att berusade befunnit sig i restaurangen. Inom detaljhandeln återkallades 3 tillstånd för viss tid på grund av försäljning till minderårig.

Från och med början av detta år sköts alkoholtillstånden och -tillsynen vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland, dit personalen som tidigare skött alkoholärenden vid länsstyrelsen har flyttat.