söndag 17 maj 2009

Fallskärmshoppare i träd

En fallskärmshoppare räddades från ett träd i skogen invid Täktom flygfält i Hangö på tidigare i dag på eftermiddagen (17.5).

Kvinnan landade i ett träd på drygt 15 meters höjd. Räddningsverket fick ner henne med hjälp av rep och taljor.

Också en ambulans kallades till platsen men kvinnan klarade sig oskadd, kan svenska YLE berätta. Om de menar att ambulansen kunde ha kört över henne, eller vad, vet jag inte.

Det var ju inte första gången det hittades en fallskärmshoppande person i Täktomskogarna, så kanske staden borde börja fälla träd för att fallskärmshopparnas säkerhet bättre kunde garanteras?

De stupades dag

Fram till vinterkriget firades den 16 maj som avslutningsfestdag av frihetskriget, som räknades på den dag då kavallerigeneralen Carl Gustaf Mannerheim med sina trupper hade ridit in i Helsingfors den 16 maj 1918.

Denna fest övergavs våren 1940 och man beslöt att "den tredje söndagen i maj skall firas som religiös minnesdag av dem som hade dött hjältedöden i vinterkriget samt också alla dem som under brytningstiden 1918 på båda sidor offrat sina liv för sin övertygelse".

Minnesdagen blev en tradition, först som en minnesdag av döda hjältar och sedan 1946 som de stupades minnesdag. Denna dag hade man sorgflaggning mellan kl 10 och 14, varefter flaggan hissades upp igen.

Numera har man övergivit sorgflaggningen och flaggan vajar uppe hela dagen.

Östra hamnens utveckling

På stadsstyrelsens möte i morgon bl.a.:

Tillsättande av arbetsgrupp för utvecklingen av Östra hamnen.

Den av tekniska nämnden föreslagna utvecklingsplaneringen sker bäst genom att tillsätta en arbetsgrupp, till vars uppgift ges definiering av småbåtsverksamhetens behov i framtiden och kartläggning av olika alternativa verksamhetsformer.

Hamnen kräver och kommer under de närmaste åren att kräva nyinvesteringar, som med beaktande av verksamhetens karaktär staden har begränsade möjligheter att satsa på. Uppenbart är att man tvingas byta till exempel alla bryggor av trä mot bryggor av pontonkonstruktion. Det är också aktuellt att öka gästbåtarnas utrymmesbehov.


Stadens driftsutgifter har för gästhamnens del huvudsakligen täckts med inkomster som erhållits från gästbåtsavgifterna. Stadens har i sin helhet svarat för investeringarna. Östra hamnen har vuxit till en av Finlands betydelsefullaste gästbåtshamnar, vars tillväxt på lång sikt fortsätter.


Arbetsgruppens uppdrag borde innefatta utvecklandet av gästhamnsverksamheten i Hangöby hamn, åtminstone till den del det gäller ett eventuellt kordineringsbehov av verksamheterna.

Arbetsgruppen ska behandla åtminstone följande frågor:

- operatör för småbåtshamnverksamheterna
- skötseln av hamnen
- utvidgning av hamnen
- investeringsbehov
- uppgörande av tidtabell

Arbetsgruppens uppgift är att före 30.9.2009 utarbeta en utvecklingsplan för Östra hamnen. I arbetet ska man beakta även utvecklingsbehovet av småbåtshamnsverksamheten i Hangöby hamn. Till arbetsgruppen utses två stadsstyrelseledamöter, tekniska nämndens ordförande, tekniska direktören och turistchefen. Arbetsgruppen berättigas höra sakkunniga. Tekniska och miljöverket tillställer arbetsgruppen sekreterare och övrig arbetskraft.

* * * **

Till medlemmar i arbetsgruppen blev följande personer valda: turistchef Marika Pulliainen, tekniska direktören Sten Öhman, tekniska nämndens ordförande Seppo Immonen, miljönämndens ordförande Yrjö Sahlstedt samt stadsstyrelsemedlemmarna Barbro Wikberg och Rolf Rönnblad.