onsdag 11 april 2012

Motioner

Som morgonförströelse, då dagens tidningar inte ser ut att innehålla någonting av nämnvärt intresse, sitter jag och bläddrar igenom de motioner som framlagts inför kvällens fullmäktigemöte. Allihop har vi sett tidigare, de av oss som är nyfikna på sådant, men likväl känns de nya då jag ser dem alla på en gång uppradade i ett PDF-dokument.

Bland motionerna förekommer alla sorters skrifter, från välgenomtänkta texter som ser ut vara gjorda av advokater till hastigt nedkrafsade anteckningar på en bit papper. Men en sak verkar de alla ha gemensamt; Åtgärderna som föreslås, i vissa fall rent av krävs med lagparagrafer som motivering, kostar pengar. Några av motionerna kostar mindre, många av dem betydligt mer.

Men alla ser de, åtminstone vid en hastig genomläsning, ut att vara legitima och bra förslag.

En annan sak som slår mig, är att många av dessa motioner ger intrycket av att ta upp samma saker; det dåliga skicket på viadukten, bättre och fler lättrafikleder samt möjligheterna till att spendera sin fritid på ett meningsfullt sätt verkar vara favoriter.

Vore det inte mera meningsfullt att samarbeta vid inlämnandet av dylika motioner, i stället för att arbeta var och en för sig?

Man kunde kanske tycka att det på det sättet skulle gå lättare att få igenom det man vill, det är ju trots allt i stort sett samma personer som lämnar in motionerna som har den ansvarsfulla uppgiften att bestämma över deras framtida öde.

Eller är motionerna enbart ett politiskt spel för kulisserna?