fredag 19 mars 2010

Slutstrejkat

För den här gången.

Både transportfacket AKT som Hamnoperatörerna godkände riksförlikningsman Esa Lonkas medlingsförslag för en stund sedan.

Den över två veckor långa strejken slutade då alla parter godkände förlikningsmannens bud.

Stuvarna återvänder "så småningom" på jobb. Dock senast på tisdag. Tisdag?

Hangö Stevedorings huvudförtroendeman Dennis Finnberg uppger för YLE att han är glad att strejken nu är slut, men (det klassiska ordet i Hangösammanhang) att medlingsbudet är långt från det stuvarna ville uppnå.

Betyder det här att de nu samlar nya krafter för att fortsätta... Ja, närdå?

Småbiografer


Andrea Svanbäck skriver under rubriken kultur på dagens HBL ett inlägg om dagens biografer och dess publik. "I dag ska det köas, trängas och ropas i ett kaos av tonåringar innan man får sin utprintade biobiljett på något av Finnkinos illaluktande multikomplex.", skriver hon. Och jag håller helt med.

I artikeln, med rubriken "Gå på bio i Hangö", framhåller hon glädjen och nöjet med att söka sig utanför de stora jättarna och söka sig till mindre biografer utanför helsingfors.

Tyvärr måste jag meddela hugade biografbesökare, att Biograf Olympia i Hangö håller stängt fram till den 1.4. Stadens kulturpristagare har antagligen semester.

En levande stadskärna

Hangö stad har inte möjlighet att ekonomiskt stöda projektet "En levande stadskärna". Staden anser sig inte kunna lägga ut 20 000 för att piffa upp stadens centrum och göra det mer attraktivt för Hangöbor och turister. Pengarna behövs säkert till staket för att hindra Hangöbor och turister att besöka staden i sommar.

Som alternativ föreslår stadsstyrelsen i stället att Hangö företagare ansöker om finansiering inom ramen för det regionala KOKO-programmet.

KOKO?

"Målet med KOKO (kohesions- och konkurrens-kraftsprogrammet) är att förbättra samtliga regioners konkurrenskraft och balansera den regionala utvecklingen genom att stödja växelverkan och nätverksbildning mellan regionerna samt aktörer som har central roll vid utvecklingen av regionerna." En länk till arbets- och näringsministeriets KOKO-program finns under bilden.

Stadsstyrelsen anser att finansiering kunde vara möjlig i samråd med städerna Raseborg och Lojo för en 1-2 års period.

Samarbete över kommungränserna? Jag misstänker att de' va' ko-ko de'. Men kanske en idé företagarna bör ta fasta på?