onsdag 15 juli 2009

Barnhemmets lotteri

Då det i början av 1900-talet blev aktuellt med byggandet av ett barnhem i staden, visade stadsborna på ett föredömligt sätt en anda som även kunde göra nytta i dagens tider. Här ett exempel på detta, hämtat ur tidningen "Hangö" den 15 juli 1905:

Barnhemmets lotteri.

I morgon kl. 4 e. m. eger lotteriet för ett blifwande barnhem i Hangö rum å brandkårsplanen. Det är glädjande att kunna konstatera den wackra offerwillighet allmänheten lagt i dagen wid skänkandet af winster till lotteriet. Resultatet af winstinsamlingen har därför äfwen blifwit synnerligen godt, i det att närmare 700 winster erhållits och må det sägas genast winster, som äro wärdefulla och wackra.

Det kan ej komma i fråga att nu börja uppräkna ens en del af winsterna i den stora samlingen. Flera wackra silfwerpjeser, olika möbel, smakfulla mattor, serwiser m.fl. nyttiga och wackra saker falla dock genast i ögonen. Wid fråga om många af de wackra winsterna kan man se att de blifwit gjorda i hemmets sköte till och med af barnahänder och kräft ett långt och tålamodspröfwande arbete, innan de blifwit färdiga. Också detta utgör ett ytterligare bewis på med hwilken kärlek tanken på skaffandet af ett hem åt de wärnlösa små omfattas af dem, som åtnjuta förmånen af att ega ett godt hem.

Förutom lotteriet bjudes allmänheten på ett omväxlande program, som upptager bl.a. älfdans, gymnastikuppwisning, musik och allmän dans.

Med kännedom om den stora tillströmning af besökande, som alltid plägar ega rum, då lotterier och festligheter arrangeras på brandkårsplanen, behöfwa wi ej uppmana allmänheten att för det behjärtanswärda ändamålets skull talrikt infinna sig till lotteriet i morgon. Inträdesafgiften 50 p. och för barn 25 p. har ställts så låg för att äfwen mindre bemedlade skola blifwa i tillfälle att taga del i lotteriet och öfwerwara programmet.

Barnhemmet öppnades 1906 i Västergård i Hangöby, och finansierades med hjälp av pengar ur "rusdryckskassan" samt festligheter likt den i berättelsen ovan.


Musikläger


Jag har redan tidigare puffat för Hangö Musikdagar, som arrangeras för första gången 26.7.-31.7.2009. I samband med dessa ordnas också för första gången ett musikläger.

På lägret läggs hög vikt på undervisningens kvalitet. Tanken är att lägerdeltagarna lär sig nya saker samtidigt som lektionerna och det övriga programmet är roligt och inspirerande.

Musiklägrets undervisning sker i Musikinstitutet Raseborgs enhet på Esplanaden. Lägrets inkvartering och måltider ordnas i den evangeliska folkhögskolan, som är belägen nära musikinstitutet vid samma gata.

Syftet med Hangö Musikdagar är att föra konstmusiken inom räckhåll för alla som bor och vistas i Hangö på sommaren, och att bilda bättre möjligheter för västnyländska barn och ungdomar att utveckla sina musikaliska talanger på sin hemort.

Ansvariga för detta projekt är festivalledare Milla Rantala, konsertproducent Heidi Ylivaara samt musiklägrets ledare Virva Garam.

De som är intresserade av Hangö Musikdagars program, eller att delta i musiklägret, kan besöka föreningens hemsidor HÄR.