söndag 17 februari 2013

Tegelbruksområdet

I alla städer med ens aningen självrespekt ska det finnas ett område som kallas till "slummen", där fattigt arbetslöst folk bor. Under modernare tid har myndigheterna här i Hangö gjort sitt bästa för att flytta omkring vår "slum", främst av och an mellan höghusområdet på Narviksgatan och det på Långgatan. Om och var vi numera har ett sådant område vet jag inte, kanske är det utrotat.

På den gamla goda tiden var det området kring Tegelbruket som gällde. Här ett belysande exempel, hämtat ur tidningen "Hangö" den 17 februari 1912 som citerar tidningen "Tähti":

 Tegelbruks området.

 I tidningen "Tähti" skriver märket A. L:n bl.a.
 I dess ställning av förstadsområde till Hangö är Tegelbruksområdet icke att lyckönska. Då stadens på dryckenskap begivna sämre befolkningselement söka sig dit för att idka självsvåld, så gestaltar det sig såsom det även visat sig på Tegelbruksområdet synnerligen osäkert att röra sig ute isynnerhet efter mörkrets inbrott samt till ock med lifsfarligt, då ingen som hälst belysning förefinnes vid vägarna. För par år sedan funnos några enstaka lyktor utställda på tegelbrukets initiativ till tafikanternas trevnad men denna vinter har man icke kunnat glädja sig ens över sådana.
 Församlingen har för sin del försökt göra vad den kunnat till ortens bästa genom att upphyra där ett rum, vari hållits söndagsskola och på söndagsaftonen bibelförklaring. För avhjälpandet av förenämnda brister borde emellertid innebyggarena på Tegelbruksområdet sammankomma till något allmänt möte, i vars namn de sedan kunde innesluta sina intressen i vederbörande kommuns och den högre ordningsmaktens hågkomst.
 Då hemmen, det uppväxande släktet och allmänna sedligheten äro i fara, så är envar medborgare skyldig att träda till deras värnande.
*
 För vår del instämma vi i allo med den ärade författaren. Förhållandena på Tegelbruksområdet hava redan länge på ett i ögonen fallande sätt varit i behov av att uppmärksammas. Där enskilda icke förmått någonting kunde måhända ett allmänt möte göra sin röst bättre hörd.