onsdag 1 juli 2009

Pansarfartyget Rossija på besök

Tidningen "Hangö" har den 1 juli 1909 följande inlägg, signerat av en skribent som kallar sig "Flanör":

Havets jättar. Hangö hamn fick i tisdags besök av ryska pansarkolossen "Rossija". Den låg ute på redden och såg helt imponerande ut med sitt kolossala skrov, fyra skorstenar m. m. Såsom särskilt betecknande för en sådan havets jätte må nämnas att man avsåg att här intaga kol, men då någon nogrann uppgift om hamnens djup icke finnes, vågade man icke löpa in till molon. Fartygets kolboxar rymma den kolossala massan av 2,500 tons. Befälet hade åtminstone önskat få komplettera sitt dricksvattenförråd här, men ej ens denna begäran kunde villfaras. Man gjorde nämligen anspråk på 150,000 liter. Vårt på dricksvatten så fattiga Hangö är ingalunda ännu försett för sådana kolosser. Några sådana jättar skulle torka upp hela den blivande vattenledningen.

Fartyget avreste härifrån till Reval där förråden kompletteras.


Sommarfest


Seniorrådet i Hangö, med Birgit Brunow i spetsen, bjöd i går pensionärerna på ett trevligt sommarprogram.


Temat för den på restaurang Park arrangerade festen var "Hangö".


Då alla försett sig med kaffe och småbröd, inleddes programmet med ett festtal av fullmäktiges ordförande Sture Söderholm. Han avslutade sitt tal med en önskan om att vi alla uppsänder en bön om regn på fredag.

I övrigt bestod programmet av tal, berättelser och anekdoter framförda av turistbyråns Marika Pulliainen och Anna Piiroinen. Den senare nämnda var iskrudad "Hangö-klänningen", som är gjord efter ett fotografi med Regattastranden som motiv.

Klänningen går att hyra från turistbyrån, om någon känner för att vara speciell. En del av avgiften går till WWF's Operation Sjöjungfru.

Avslutningsvis hade pensionärerna nöjet att få njuta av visor, både på svenska och finska, framförda av Rainer Roth.