lördag 10 april 2010

Informationsmöte om vattenandelslag

Avloppsvatten i glesbygden var det fråga om här om dagen. De där svarta maskarna i Täktom som jag fick en bild på.

Det har i press och radio förekommit en del prat i stil med att "ingen vet vad som gäller i de nya förordningarna". Nu finns en möjlighet att få veta; Hangö stads tekniska- och miljöverk ordnar tillsammans med Västra Nylands vatten och miljö rf ett informationsmöte och diskussion om grundande av vattenandelslag.

Före utgången av år 2014 ska behandlingen av avloppsvatten från fastigheter som inte är anslutna till avloppsnätet fås till den nivå som krävs i den s.k. glesbygdens avloppsvattenförordning.

I anslutning till detta bygger Hangö stad en förbindelseledning i avsikt att få som många fastigheter som möjligt på Hangöudd anslutna till det kommunala avloppsnätet. Men det blir naturligtvis dyrt.

Stadens resurser räcker inte till för byggande av alla avloppsavsnitt och då är det en bra lösning att grunda vattenandelslag, sägs det på stadens hemsidor. Invånare som är i behov av en centraliserad avloppsrening kan som första skede grunda ett andelslag för att sköta planeringen och byggandet av sitt områdes vattenförsörjning i praktiken. Senare kan det avlopp som andelslaget har byggt anslutas till kommunens vattenförsörjningsverk som en del av detta.

Ett snällt sätt att säga; plocka fram plåmboken, gott folk. Lagen kräver så.

Informationstillfällen ordnas lördagen den 17.4.2010 på följande platser:
kl. 10.00 Tvärminne zoologiska station, J.A. Palméns väg 260
kl. 14.00 Täktom skola, Täktomvägen 432


Där är det meningen att det delas ut information och praktiska kunskaper åt invånarna om grundandet av vattenandelslag och också ges noggrannare uppgifter om var det ekonomiskt och tekniskt lönar sig att grunda andelslag.

Hamnens utveckling

SFP's fullmäktigegrupp visar med all önskvärd tydlighet att man håller på traditionerna. Med det inlägg man nu gjort till partiets riksdagsgrupp.

SFP i staden vill ha mera pengar för utvecklingen av Hangö hamn. Det har de begärt, i stort sett, varje år sedan 1870.

Motiveringen är, igen, att "Hamnen är livsviktig för Hangö och måste utvecklas för att man också i fortsättningen skall kunna konkurrera med andra hamnar."

Visst. Säkert. Och att få pengar är säkert alltid bra. Om man får dem.

Kanske SFP så småningom borde överge tankesättet att Hangö lever enbart av hamnen? En stor majoritet av våra invånare arbetar på - och med - helt andra saker än hamnrelaterade sysslor.

Begär pengar för utveckling av turismen eller vad sjutton som helst - hamnen behöver inte utvecklas så länge den inte fungerar som det är. För inte tror väl SFP att pengar gör hamnen fungerande?