söndag 22 februari 2009

Nära ögat för denne gosse

Tidningen Hangö berättar den 22.2.1891 om följande:

I wattnet kom en liten pilt i går wid tiden för Express afresa. Pojken som i trängseln gått för nära ytterkanten af molon steg nämligen miste och plumsade i mellan fartyget och möljan. Af hans ljudeliga klagorop, lockades mycket folk till platsen för olyckshändelsen, och en ung man, lotssonen B. Sjöholm, steg ned på friholtarna och hjälpte gossen att taga fatt i den lifboj som genast utkastades. Härwid förlorade S. sin klocka, som lössläts från keden och förswann i djupet, medan den oförsiktiga pojken undslapp med blotta skrämseln.

Det är inte första gången trängseln wid molon, då fartyg gå och komma, gifwit anledning till farhågor. Wi wille därför i sammanhang härmed föreslå, att en likadan anordning som wid de större järnwägsstationerna blefwe införd. Där har en polisbetjänt i uppdrag att hålla menigheten på tillräckligt afstånd från platformens ytterkant, då tåg ankommer eller afgår. De stora emigrantflockar som i regeln röra sig på möljan, wid motswarande tillfällen, wore nog i behof af en liknande uppsikt, hwilken sedan gärna med detsamma kunde utsträckas också till öfriga personer.


Webcam

En inblick i läget i Östra hamnen, gästbåtssidan, med utsikt mot havet får man från denna web-kamera på Raseborgs hemsidor.

http://www.raseborg.fi/webcam/hango

Det är ju bra att de håller ögonen på oss, vitsipporna.

Har man tur, och ork att titta länge, kan man ju bonga någon kändis.

Fler Hangö-vyer får man från dessa webkameror med live-feed:

Västra hamnen (Stevedoring)
Tvärminne Zoologiska
Hangö Norra (Vägförvaltningen)

Hittar nån fler?