lördag 31 januari 2009

Oljefynd i Hangö

HT vet rapportera att ungefär ett 150 meter långt och 10 meter brett område blivit nedskräpat med lätt brännolja vid Tullstranden.

Sjöbevakningsstationens chef Ulf Hägglund berättar, för samma tidning, att oljan kom fram i samband med muddringen av Västra hamnen. Den tros ha funnits i bottensedimentet, som blandades om under själva muddringen.

Enligt Hägglund härstammar oljan med rätt stor säkerhet inte från något fartyg, och torde inte medföra några åtgärder.

Det är ju tur, för vi önskar knappast en hög med blivande oljeshejker grävande i vår så vackra stad, det räcker bra till med de hål vi har från förut.

Krögeri i lönn

Tidningen Hangö den 31 januari 1893 berättar om följande kluriga rättighetslekar i rätten:

- Restaurationsrörelsen uti den s. k. "Krogen" å Grand Hotel, där såwäl bränwin som maltdrycker serwerats med magistratens begifwande intill den 1 innewarande januari och jämwäl sedan på eget bewåg intill den 28 dennes på aftonen, då på stadsfiskalens förbud nämda restaurationsrörelse stängdes och ägarinnan till Grand hotel, fru Betty Hoffman, och hennes man, herr G. Hoffman, såsom målsman för sin hustru, instämdes till rådstuwurättens sammanträde i går för att stånda answar för det rörelsen å nämda ställe efter den 1 januari fortfarande bedrifwits.

Rätten frikände emellertid makarne Hoffman från alt answar i saken, enär desse medels ett till rätten inlämnadt, af guwernören i länet utfärdat utslag, styrkt sig äga rätt att från den 1 innewarande januari till den 1 instundande juni idka restaurationsrörelse å s. k. Grand hotel, beläget å tomten n:o 20 wid Boulewardsgatan samt n:ris 15 & 17 wid Strandgatan.

Samma dag förbjöd dock magistraten makarna Hoffman att idka restaurationsrörelse å den s. k. "Krogen".

- Fru Betty Hoffman ansökte i går hos magistraten om tillstånd att intill den 1 instundande juni få idka restaurationsrörelse å den s. k. "Krogen" å Grand hotell. Magistraten kunde dock icke bifalla ansökningen utan hänsköts ärendet till stadsfullmäktiges närmare bepröfwande.

Permitteringar och samarbetsförhandlingar

Jag har fått ett antal förfrågningar gällande värför jag inte tagit upp Ovakos samarbetsförhandlingar i Koverhar, eller Rautaruukkis permitteringar i Lappvik.

Kort uttryckt kan man väl säga att orsaken ligger i den goda bevakning dessa båda fått i andra medier, såsom YLE och lokaltidningarna. Och, sådana här nyheter börjar stå mig upp i öronen, så att säga.

Men i korthet:

Företaget Ovako Wires stålverk i Koverhar inleder samarbetsförhandlingar med hela personalen. Marknadsläget för valstråd är svagt och därför måste Ovako nu kraftigt anpassa produktionsvolymen.

Uppsägningar är inte aktuella för tillfället, säger verksdirektör Seppo Haimi. Det är frågan om att permittera personalen. Stålverket måste permittera hela personalen på en gång eftersom masugnen inte kan startas upp och stängas hur som helst. Då blir det frågan om permitteringar i flera veckors tid. YLE 28.01.2009

* * * * *

Ingen sägs upp men hela personalen på Rautaruukkis fabrik i Lappvik berörs av permitteringar som träder i kraft så fort som möjligt.

– Samtliga personalgrupper kommer att bli tills vidare permitterade i omgångar, berättar fabrikschef Karl Råstedt i Lappvik. Orsaken är den låga efterfrågan. VN 29.01.2009