torsdag 11 december 2008

Forcit köper en fabrik

Sprängämnestillverkaren Forcit har köpt en fabrik i Lappo, Lapuan Räjähdysainepalvelu, som brann tidigare i höstas. Lapuan Räjähdysainepalvelu hade i fjol en omsättning på 10 miljoner euro och sysselsätter 20 personer.

Köpet borde inte få några följder för Forcits verksamhet i Hangö som sysselsätter 215 personer, säger vd Ulf Sjöblom.

Med köpet vill Forcit stärka sin kärnverksamhet, det vill säga sprängämnestillverkning. Försäljningen av Forcits dispersionsfabrik tidigare i år tjänade samma syfte, berättar Sjöblom.

Följden av företagsköpet kan bli att ett sprängämne som i dag tillverkas på tre olika platser, i framtiden koncentreras till två ställen. Den ena av dem är troligtvis Hangö, tror Sjöblom. Inga beslut om det har ännu fattats men också om Hangö slutar producera sprängämnet ANFO, från den engelska benämningen "ammonium nitrate och fule oil" , kommer ingen att sägas upp i Hangö eftersom de få personer som sysslar med ANFO kan placeras i andra uppgifter.

Forcits köp av Lapuan Räjähdysainepalvelu syftar bortom de dåliga ekonomiska tider som nu råder. Recessionen påverkar redan i dag efterfrågan på sprängämnen, berättar Ulf Sjöblom.
Han hoppas ändå att stora byggen som västmetron och järnvägsbygget till Helsingfors-Vanda flygfält kan bli en vitamininjektion för Forcit.

Lapuan Räjähdysainepalvelu fortsätter som ett självständigt företag i Forcitkoncernen, och vd Seppo Savola fortsätter vid rodret.

Ishallsförespråkarna får nytt hopp

Jari Aspinen, fullmäktigeledamot och en av eldsjälarna bakom ishallsprojektet, tror fortfarande starkt på att vi skall få en ishall, trots att Hangö stadsfullmäktige helt klart inte är villigt att plöja ner några stora pengar i ett bygge.

Istället hoppas man på privat finansiering. Det har man exempel på i många andra städer, säger Aspinen till Radio Vega.

Nummela, Loimaa och Kisakallio är några ställen han lyfter fram där man har byggt ishallar med hjälp av privata pengar. Man har först grundat ett aktiebolag, sålt ut aktierna och förverkligat ishallarna med de pengarna.

Det här tror Aspinen att skall fungera också i Hangö. Det finns ju många stora företag i Hangö som skulle gynnas av att deras anställda får motion i en ishall, bedömer han och påpekar att det var åtminstone 1 800 personer som skrev under namninsamlingen till förmån för en ishall i Hangö.

Martti Mikkola är fabrikschef på Fermion i Hangö och ordförande för Hangö industriförening. Han är inte alls intresserad av att köpa några ishallsaktier. Han kan nog tänka sig att stöda en ishall genom att betala biljetter för de anställda, liksom man gör för bowlinghallar och golfplaner, men att köpa aktier är inte alls aktuellt. Det samma gäller säkert också många andra företag, tror Mikkola, i och med att det nu dessutom är dåliga ekonomiska tider.


Hejdi

Vi kan i Tidningen Hangö av den 11.12.1909 läsa följande kåseri av signaturen "Charles" om bildandet av en ny gymnastikförening, Hejdi, i Hangö.

"Hejdi".
Tror någon, att det blott är karlfolk, som slår omkring sig med den vackra satsen "mens sana in corpore sano"? Nä, det finns också kvinnfolk, som icke allenast bär den på sina rosenröda läppar, utan som äfven bjuda till att draga konsekvenserna af den urgamla satsen. Därför borgar bl.a. det något mystiska ord, som jag tagit mig friheten använda till rubrik här ofvan. "Hejdi" är nämligen namnet på en kvinnlig gymnastikförening, som under hösten bildats härstädes på initiativ af gymnastigdirektören frk. Helena Ingman, som äfven leder det hela. Det är en riktig förening med bestyrelse och stadgar och kassa och revisorer och allt det där. Benämningen är, jag tillåter mig tycka så, mähända litet sökt, men det, och huru den uppkommit är nu sedan en annan historia.

Damerna till ett antal av c. tjugo ha knogat på hela hösten med sina öfningar, två gånger under veckan, tisdag och fredag, och de lära göra sina saker utmärkt, och de ha riktigt fastställd uniform, som intet karlöga till dags dato skådat - säga dom förstås, "Hej-di" flickorna!

De ha nu bakom sig sin första framgångsrika termin och i söndags afslutades det hela med en soaré i samskolans festsal, till hvilken endast uteslutande blott och bart föreningsmedlemmar äga tillträde - inga andra, inte ens representanter för tidningspressen, "Hej-di" flickorna!

Trots allt stryker jag hatten af och uttalar i stumma ordalag min stora högaktning för de hurtiga damerna och önskar dem fortsatt framgång i deras beaktansvärda sträfvanden - salvé!

Charles.

Stadsfullmäktigemötet i går

Det kommer inte som någon överraskning att det varken blir simhall, ishall eller så hemskt mycket annat i Hangö under nästa år heller.

Däremot reserverades det nog planeringspengar för dessa projekt under budgetförhandlingarna i går kväll. Stadsfullmäktige reserverade 30.000 euro i planeringspengar för en simhall år 2011 och lika mycket för en ishall.

Jouko Kavander (sdp) föreslog innan det att man skulle reservera 2 miljoner till år 2010 och bygga en ishall. Förslaget röstades ned 18-14, en röst nedlades. Ganska nära här, alltså.

Det omstridda åtgärdsprogrammet remitterades med rösterna 32-1. Birgitta Gran (vf) menar att en remittering av programmet nog kan ses som en delseger för vänsterblocket.
Peter Stenström (sfp) säger att han ville se en remittering eftersom ärendet enligt honom behandlats med för stor brådska.
- Det är bra att folk kan visa sitt missnöje på annat sätt än att sitta på krog och skälla, menar Stenström för Radio Vega.

Demonstrationen utanför stadshuset

Det var en beslutsam skara, att döma av ljudvolymen och plakaten, städerskor och vaktmästare som möttes upp utanför stadshuset i går kväll föra att framföra sin ståndpunkt i stadens inbesparingsiver.

Trots regn och blåst hade ett stort antal, närmare femtio demonstranter mötte upp.

Det är inte omöjligt att demonstrationen fungerade, för ärendet på förslag av Kari Nöjd (sfp) och Riitta Ketelinmäki (grön) blev remitterat med röstetalet 32-1. Den som röstade mot remitteringen var Kurt Wennerqvist (sfp).