onsdag 7 juli 2010

Inför Regattan

Som de flesta av finländarna torde veta ordnas det under inkommande veckoslut, egentligen med början från i morgon, en regatta i Hangö. Som en av deltagarna i den så mycket omtalade "svansen" uttryckte det för några år sedan, så är det "trevligt att det ordnas seglingar under regattan också".

Tidningen Vestra Nyland har den 7 juli 1882 följande inslag:


- Kappseglingen.
Nyländska jaktklubbens ombudsman i Hangö har nyligen gjort segelsportens wänner i Ekenäs en förslag, som i tisdags war föremål för öfwerläggning här. Förslaget gick ut derpå att, enär Airisto segelsällskapet i Åbo utlofwat twänne pris samt Hangöboarna sammanskjutit 120 mark för en kappsegling wid Hangö stad, Ekenäsboarna måtte förena sig med Hangöboarna uti en anhållan till Nyländska jaktklubben om att denna skulle förlägga sin kappsegling i westnyländska skärgården till Hangö och förena sina pris med de ofwannämnda. Som emellertid Hangö alltid här ansetts som en olämplig ort för kappsegling med allmogebåtar, enär deromkring inga eller få sådana finnas och de som komma ifrån andra orter få göra en med flera mil onödigt förlängd resa, så afböjdes detta förslag och beslöts att widhålla det förra beslutet om Hästö Busö.

Deremot hade Ekenäsboarna intet att inwända emot att med pris och farkoster deltaga i en särskild kappsegling wid Hangö.


De av er som är intresserade av trafikarrangemangen under detta års Regatta, kan ta sig en titt på kartan på stadens hemsidor HÄR.