fredag 27 augusti 2010

Fiskhanteringshallen blir privat

Det hörs besynnerliga nyheter från fiskförädlingshallen i Hangöby.

Stadsstyrelsen beslöt 2006 anhålla om finansiering för att bygga en fiskförädlingshall och iståndsätta fiskehamnen i Hangöby. TE-centralen beviljade 2007 ett bidrag på sammanlagt 1 249 947 € för projektet. Summan grundade sig på en 90 % andel av de godkända kostnaderna för projektet. Fiskförädlingshallens andel var 714 445 € och hamnens andel 535 502 €. Fiskförädlingshallen blev färdig våren 2009, hamnens byggnadsarbeten har påbörjats och de färdigställs under det här året.

Den ursprungliga avsikten med projektet var att främja kustfisket, så att sådan fiskförädlingsverksamhet som hör till kustfisket kunde utövas i hallutrymmena som staden äger och hamnen skulle användas som bas för det egentliga fisket.

Nu har det i alla fall krupit fram att fiskaren Magnus Ekströms företag inte kan klassas som ett kustfiskebolag och att den andra användaren, Hangö Fiskargille, inte som ett bolag överhuvudtaget.

Det här betyder att staten i stället för 90% av kostnaderna endast står för 30% och att staden får betala tillbaka den andel på 60% som blir mellanskillnaden på hallen. Kring 400 000 €.

Staden har tänkt sig få tillbaka de pengarna genom att i första hand hyra ut hallen åt Ekström och i ett senare skede sälja den till honom. Förhoppningsvis går detta klart, stadsstyrelsen tar ställning till frågan i måndag.

Men nog är det rent besynnerligt hur saker och ting kan göras besvärliga i denna stad.

Nytt hopptorn till Lillmärsan?

I en artikel i torsdagens Hangötidning, som egentligen berättar om hur duktigt staden fått igång sina fontäner och parker, ingår en liten kommentar av t. f. parkförmannen Lars Nyberg som jag av någon anledning missade i min första genomläsning:

- Vi har också fått uppgifter på ett nytt pontonbaserat hopptorn för Lillmärsan, tornet skulle placeras längre ut där vattnet är djupare, tornet skulle få tre avsatser och en trampolin, berättar han.

Avsikten är att ta in hopptornet i nästa års budget.

Om det i nästa budget hittas pengar till ett dylikt hopptorn vet jag att många ungdomar blir glada. Och det vore väl bra?