fredag 27 augusti 2010

Fiskhanteringshallen blir privat

Det hörs besynnerliga nyheter från fiskförädlingshallen i Hangöby.

Stadsstyrelsen beslöt 2006 anhålla om finansiering för att bygga en fiskförädlingshall och iståndsätta fiskehamnen i Hangöby. TE-centralen beviljade 2007 ett bidrag på sammanlagt 1 249 947 € för projektet. Summan grundade sig på en 90 % andel av de godkända kostnaderna för projektet. Fiskförädlingshallens andel var 714 445 € och hamnens andel 535 502 €. Fiskförädlingshallen blev färdig våren 2009, hamnens byggnadsarbeten har påbörjats och de färdigställs under det här året.

Den ursprungliga avsikten med projektet var att främja kustfisket, så att sådan fiskförädlingsverksamhet som hör till kustfisket kunde utövas i hallutrymmena som staden äger och hamnen skulle användas som bas för det egentliga fisket.

Nu har det i alla fall krupit fram att fiskaren Magnus Ekströms företag inte kan klassas som ett kustfiskebolag och att den andra användaren, Hangö Fiskargille, inte som ett bolag överhuvudtaget.

Det här betyder att staten i stället för 90% av kostnaderna endast står för 30% och att staden får betala tillbaka den andel på 60% som blir mellanskillnaden på hallen. Kring 400 000 €.

Staden har tänkt sig få tillbaka de pengarna genom att i första hand hyra ut hallen åt Ekström och i ett senare skede sälja den till honom. Förhoppningsvis går detta klart, stadsstyrelsen tar ställning till frågan i måndag.

Men nog är det rent besynnerligt hur saker och ting kan göras besvärliga i denna stad.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vi tycks ha analfabeter bland tjänstemännen eftersom man inte klarar av det finstilta i kontrakten. Sätt nu lite kantstenar av granit runt hallen så är mausoleet över mänsklig dumhet färdigt.

Anonym sa...

För många tjänstemän från Raseborg som jobbar i Hangö?

Anonym sa...

När kan dom börja fiskhanteringen i hallen? År 2013?

Fundersam sa...

Varför utreder man inte saker grundligt innan besluten görs? Man får hoppas att hyran verkligen täcker kostnaderna och "betalar" hallen så småningom.
Det hela börjar kännas som företagarstöd!

Anonym sa...

Vi hade inte råd med simhall eller ishall bara till en fiskhanteringshall åt en företagare.
Alla privatiseringsivrares dröm har gått i uppfyllelse.
Döp den till "Bottennapp" och förtidpensionera idekläckaren.

Anonym sa...

Märkligt, mycket märkligt. Tänk så det kan gå väl för vissa?

Anonym sa...

Mr. Ekström blev ju så arg när Finland hjälpte Grekland i pengkriset. t.o.m. så arg att han tryckte t-skjortor med Greklands flagga + shit and corropsy text och sålde dom åt kunderna. Han visste att varje Finländare betalar 300 € åt Grekland. Nu borde någon trycka likadana skjortor med Ekström bild i stället för flaggan ;)

Alla kan jur räkna att den här blir dyrare för hangöborna än Greklandhjälpen. Men hoppas värkligen att Hangö Stad säljer hallen åt Ekström så att dom inte gör så hemskt myki miinus.

Men det som är konstigt i Hangö att det finns inte många saker som genomförs utan att någon sku inte moka rikit ordentligt.

Anonym sa...

När går idrottschefen som fiskar i grumliga vatten i pension?